Expekt

Trots att det bara gått dagar sedan Manchester City kröntes till mästare i UEFA Champions League, är det nu dags att blicka framåt mot den kommande säsongen 2023/2024. Idag inleds nämligen den allra första kvalomgången och här hittar du all information om detta. 

Den preliminära kvalomgången inkluderar fyra nationer, alla från de lägst rankade UEFA-nationerna Island, Montenegro, Andorra och San Marion. Dessa länder har varsin plats att fylla i ligan, vilka tas av de nationella mästarna som alltså kliver in i den allra första kvalomgången till Champions League.

Lagen som deltar

De fyra klubbarna som är med i veckans kval har alla tidigare erfarenhet av Europaspel. Andorras Atlètic Club d’Escaldes debuterade på den här scenen förra säsongen och gör nu sitt första framträdande i Champions League. Isländska Breidablik har i sin tur spelat i UEFA Champions League en gång tidigare och då tog resan slut redan i och med det första dubbelmötet med norska Rosenborg.

Budućnost Podgorica är tillbaka efter en säsong utan internationellt spel, samtidigt som Tre Pennenu hoppas på bättre lycka i Champions League än vad man åkte på när man kvalade till Europa League i fjol.

  • Breidablik, Island
  • Budućnost Podgorica, Montenegro
  • Atlètic Club d’Escaldes, Andorra
  • Tre Penne, San Marino

Så spelas kvalomgången – Alla matcher

Kvalomgången består av tre matcher: två semifinaler och en final. Lagen har vid en lottning som hölls den 13 juni lottats in i par som kommer att ställas mot varandra under dagen idag, där segrarna avancerar till kvalomgångens final på fredag.

Samtliga matcher spelas på isländsk mark på arenan Kópavogsvöllur i isländska staden Kópavogur.

  • Tisdag 27 juni kl. 15:00 Atlètic Club d’Escaldes-Budućnost Podgorica
  • Tisdag 27 juni kl. 21:00 Tre Penne-Breidablik
  • Fredag 30 juni Vinnaren semifinal 1-Vinnaren semifinal 2

Vilka lag avancerar?

Laget som går vinnande ur kval-finalen tar sig vidare till nästa kvalomgång.

Vad händer med de lag som inte går vidare?

De tre resterande klubbarna må inte få spela i Champions League, men får istället spela vidare i kvalet till Conference League. Lagen kliver här in i den andra kvalomgången som spelas 27 juli till 3 augusti.

Uppdaterad 4 oktober, 2023