Expekt

Under fredagen kunde det preliminära kvalet till Champions League 2023/24 rundas av, där isländska Breiðablik bjöd hemmapubliken på en riktig målfest. 

Under hela kvalomgången, som spelades på laget hemmaplan, levererades hela tolv bollar i målet bakom motståndarna. I kval-semifinalen mot San Marinos Tre Penne levererades sju mål samtidigt som man endast släppte in ett. Vid paus hade laget fått till en 3-1 ledning där Höskuldur Gunnlaugsson öppnade målskyttet i den sjätte matchminuten. Han var även med och satte spiken i kistan tillsammans med matchens andra tvåmålskytt Ágúst Eðvald Hlynsson som dundrade in 7-1 på tilläggstid.

Inte heller Montenegros Budućnost Podgorica hade en chans mot den isländska klubben när kvalfinalen skulle avgöras. Redan under den första halvan hade siffrorna 4-0 samlats in, där det avslutande målet kom med dryga kvarten kvar.

Resultat preliminära kvalet till Champions League 2023/24

Semifinaler

Atlètic Club d’Escaldes-Budućnost Podgorica 0-3

Tre Penne-Breiðablik 1-7

Final

Budućnost Podgorica-Breiðablik 0-5

Vad väntar nu för Breiðablik?

Som vinnare i det preliminära kvalet är laget klart för vidare spel i Champions League, då i den första kvalomgången som hålls 11 och 18 juli.

Då lottningen till detta kval redan är genomförd stod det redan på förhand klart att irländska Shamrock Rovers väntar för laget. Den isländska klubben får börja på bortaplan.

Förlorarna spelar vidare i Conference League

Det är dock inte slutspelat för de tre förlorarna i denna kvalomgång. De får nu kämpa vidare i Conference League, där de kliver in i den andra kvalomgången, då i delen som kallas för Champion Path. Här ställs de mot lag som åker ut i den nästkommande kvalomgången av Champion League som spelas i mitten av juli.

Tre Penne ställs mot förloraren i mötet mellan Sloveniens Olimpija Ljubljana och lettiska Valmiera.

Budućnost Podgorica får ta sig an förloraren mellan Žalgiris från Litauen och Nordmakedoniens Struga.

För Atlètic Club d’Escaldes väntar det förlorande laget mellan Partizani från Albanien och BATE Borisov från Belarus.

Dessa möten äger rum den 27 juli och 3 augusti.

Uppdaterad 3 juli, 2023