Expekt

Efter hela 120 minuters tufft spel kunde det svenska laget till slut avgöra EM-finalen mot Portugal vid straffläggningen. Det blev en riktig rysare in i det sista, men när Patrik Carlgren lyckades rädda den allra sista straffen kom det enorma jublet från den blågula läktaren. Sverige hade tagit sin första U21-medalj och inte vilken som helst – utan ett guld.

Till en början var det Portugal som tog taget om matchen med ett flertal farliga anfall under de första minuterna. Dock höll Sverige ihop mycket bra och lyckades ta sig igenom den första halvleken på en jämn och bra nivå. Under den andra halvleken hade bägge lagen ett flertal fina chanser på mål och den svenska energin fanns kvar och ökade till och med mot slutet av ordinarie tid. Även förlängningen bjöd på flera målchanser, men inget av lagen lyckades ta sig hela vägen. detta tig matchen till straffar, som spelades med den stora svenska klacken bakom mål.

Efter fem skjutna straffar och 3-2 till Sverige så lyckades den svenska målvakten Patrik Carlgren rädda bollen som sköts av Portugals Ricardo Esgaio. Därefter lyckades även Portugals målvakt rädda Abdullah Khalilis skott på mål, medan João Mário utjämnade resultatet till 3-3. Inför sista straffomgången lyckades Victor Lindelöf sätta bollen i mål och återta ledningen till Sverige. När storstjärnan William Carvalhos sedan sköt sin straff mot det svenska målet klev Carlgren åter igen fram och räddade, vilket gav Sverige guldet.

Vill du vara med och fira det vinnande laget så kommer dessa att hyllas i Kungsträdgården i Stockholm idag klockan 16:00.

Uppdaterad 1 juli, 2022