Foto: Bildbyrån

Förutom att 20 nationer nu är klara för EM-spel är samtidigt 16 lag garanterade spel i playoffen som äger rum i mars nästa år. Här kommer de fyra sista EM-lagen att plockas fram genom direkt avgörande möten, där två raka segrar är vad som krävs för ett avancemang.

Vilka lag som kvalar i division B och D är helt klart, men i de två andra grupperna behövs en lottning för att avgöra vilka lag som kommer spela var. Anledningen till detta är att Island är det enda laget ifrån Nations Leagues högsta division som tagit sig till kvalets andra del, samtidigt som division C har sju lag som gått vidare. Det är de fyra lägst rankade lagen ifrån division C som kommer att lottas in i de två grupperna.

Såhär kommer lagen att spela under playoffen

Division A: Island, Bulgarien/Israel/Ungern/Rumänien
Division B: Bosnien & Hercegovina, Slovakien, Irland och Nordirland
Division C: Skottland, Norge, Serbien, Bulgarien/Israel/Ungern/Rumänien
Division D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo och Vitryssland

Det är inte heller helt spikat vilka lag som kommer att möta varandra i de olika matcherna, i och med att en del lag inte fått sin slutliga placering i playoffen. Mötena avgörs utifrån lagens Nations League-ranking, där det högst rankade laget i vardera division möter det lägst rankade på hemmaplan. Samtidigt får det näst högst rankade ta emot det tredje rankade laget. Lagen som vinner respektive möte går sedan till den slutliga finalmatchen i respektive division, där vinnaren går till EM.

Såhär spekuleras det att playoff-semifinalerna kan komma att spelas:

Division A
Island – Ungern/Rumänien
Bulgarien/Israel – Israel/Ungern

Division B
Bosnien & Hercegovina – Nordirland
Slovakien – Irland

Division C
Skottland – Bulgarien/Israel/Rumänien/Ungern
Norge – Serbien

Division D
Georgien – Vitryssland
Nordmakedonien – Kosovo

På fredag den 22 november klockan 12:00 kommer en playoff-lottning att hållas där man förutom att dela in de sista lagen i rätt division, även kommer lotta vilka lag som får möjligheten att spela på hemmaplan vid ett avancemang till playoff-finalen i respektive division.

Uppdaterad 4 oktober, 2022


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play