Uppdaterad 5 maj, 2023

Sveriges F17-landslag ska spela EM i Estland den 14-26 maj. Nu har förbundskapten Lotta Hellenberg presenterat de 20 spelare som ska representera Sverige i ett stort mästerskap.

Att spela ett stort mästerskap för sitt land är något som många fotbollsspelare drömmer om. I maj månad kommer detta bli verklighet för 20 av Sveriges bästa spelare födda 2006 eller senare. Under onsdagen presenterade nämligen Lotta Hellenberg den svenska truppen som reser till Estland i mitten av maj för att spela ett europamästerskap.

Sverige tog sig till F17-EM genom att gå obesegrade i den andra kvalrundan i mars månad. Med tre segrar mot Wales, Nederländerna och Finland så blev Sverige EM-klara. I mästerskapsgruppen väntar tuffa motståndare i form av England, Frankrike och Polen, något som blir nötter att knäcka för de blågula tjejerna.

Den svenska EM-truppen består av två målvakter och 18 utespelare. Den svenska truppen innehåller talanger på alla positioner och framför allt spelare som gör bra resultat med sina klubblag i sin vardag. Truppen innehåller en väldig massa erfarenhet från landslagsspel med flertalet spelare som spelat över tio landskamper på F17-nivå, men också med fjolårets F16-tid bakom sig.

Målvaktsduon i Julia Cavander (Malmö FF) och Wilma Delerud (Eskilstuna United) utgör en säker sista utpost för svensk del. Backarna är den lagdel där det finns mest erfarenhet för svensk del med Maja Wangerheim, Bella Andersson, Smilla Holmberg, Annika Svensson och Mikaela Stojanovska (kan agera mittfältare) som alla varit med vid nästan samtliga landslagssamlingar genom åren. Detsamma gäller Husqvarnas Emma Holmqvist. IFK Kalmars backtalang Vera Andersson, med en handfull landskamper, kompletterar den kompetenta backbesättningen.

Även om den meste målskytten under säsongen, Tilde Björklund, saknas i truppen så finns det mycket att gotta sig i gällande mittfältare och forwards. Där finns bland annat Jitex-talangen Bianca Hultbäck Nattland, KIF Örebro-duon Elsa Pelgander och Ida Björnberg samt BK Häckens trio i Novalie Jensen, Alexandra Larsson och vårens succéspelare Felicia Schröder. Dessutom finns Halmstad-tjejen Nova Rolfsson med i truppen tillsammans med IK Rössös mittfältsmotor Saga Fredgren och Vittsjös Hannah Sjödahl. Även Lykke Ihrfelt (Hammarby) och Olivia Ländin Sjöblom (Djurgården) är viktiga pusselbitar för EM-laget.

Hammarby IF är tillsammans med BK Häcken de föreningar som har med flest spelare i den svenska EM-truppen med tre spelare vardera.

Spelschema

Alla Sveriges matcher sänds i SVT.

14 maj:
Sverige – Frankrike
16:00

17 maj:
Sverige – England
18:00

20 maj:
Sverige – Polen
12:00

Truppen

Målvakter:
Julia Cavander, Malmö FF
Wilma Delerud, Eskilstuna United

Backar:
Bella Andersson, Hammarby IF
Vera Andersson, IFK Kalmar
Smilla Holmberg, Hammarby IF
Emma Holmqvist, Husqvarna FF
Mikaela Stojanovska, FC Rosengård
Annika Svensson, AIK
Maja Wangerheim, Kristianstads DFF

Mittfältare/forwards:
Ida Björnberg, KIF Örebro
Saga Fredgren, IK Rössö Uddevalla
Bianca Hultbäck Nattland, Jitex BK Mölndal
Lykke Ihrfelt, Hammarby IF
Novalie Jensen, BK Häcken
Alexandra Larsson, BK Häcken
Olivia Ländin Sjöblom, Djurgårdens IF
Elsa Pelgander, KIF Örebro
Nova Rolfsson, Halmstads BK
Felicia Schröder, BK Häcken
Hannah Sjödahl, Vittsjö GIK