Den 6 juli startar fotbolls-EM 2022 i England. Sveriges Television har nu presenterat det gäng som ska sköta sändningarna från SVT under mästerskapet. 

SVT och TV4/C More delar på rättigheterna i Sverige gällande sommarens stora händelse, EM 2022 i England. Sverige, som är högst rankade lag i turneringen och en av favoriterna, inleder sin turnering den 9 juli mot Nederländerna.

För oss som ser mästerskapet från tv-soffan så kommer alltså TV4/C More och Sveriges Television guida svenska folket genom turneringen. Nu har de sistnämnda släppt sin trupp till mästerskapet.

Den rutinerade programledaren Jane Björck kommer att leda SVT:s sändningar i studion på hemmaplan. Tillsammans med Björck i studion så blir det stjärntätt bland experterna. SVT:s egna expert sedan många år, Daniel Nannskog, tar plats i studion samt de tidigare landslagsstjärnorna Nilla Fischer och Lisa Dahlkvist. Australiens förbundskapten Tony Gustavsson tar också plats i studion från fall till fall, det gäller också den tidigare stjärndomaren Jonas Eriksson.

De två tidigare landslagsstjärnorna är aktiva båda två. Nilla Fischer meddelade så sent som i mars månad att hon tackar nej till EM på grund av livspusslet, men hon var innan det uttagningsbar för Peter Gerhardssons EM-lag. Lisa Dahlkvist minns nog många från OS-silvret i Rio de Janeiro 2016, där mittfältaren var säkerheten själv från straffpunkten. SVT meddelar dessutom att fler experter kan presenteras inför EM-starten.

Tre reportrar finns på plats i England i form av Johan Kücükaslan, Rihaneh Rouhani och Milad Akbarzadeh. De kommer att bevaka Sverige samt andra landslag i turneringen, runt om i värdnationen.

På plats i England finns dessutom kommentatorsduon Chris Härenstam och Markus Johannesson. Duon är välkänd och har kommenterat många kvalmatcher och mästerskapsmatcher tillsammans, både för dam- och herrlandslag. Nu ska de ta sig an ett stort antal matcher under EM. Även Pelle Bäckman ska kommentera ett antal matcher, men enligt SVT:s schema på egen hand.

SVT:s trupp

Listan kan uppdateras.

Programledare:
Jane Björck

Experter:
Daniel Nannskog
Lisa Dahlkvist
Nilla Fischer
Tony Gustavsson
Jonas Eriksson

Kommentatorer:
Chris Härenstam
Pelle Bäckman
Markus Johannesson (expert)

Reportrar:
Johan Kücükaslan
Milad Akbarzadeh
Rihaneh Rouhani

Uppdaterad 23 juli, 2022


Borussia Dortmund - Real Madrid