Uppdaterad 10 oktober, 2023

Sveriges Future Team-landslag för 15-åringar ställs inför dubbla landskamper i Polen. Nu har förbundskaptenen Axel Kjäll presenterat den 20-manna-trupp till samlingen i slutet av oktober.

Den 26 och 29 oktober väntar Polen i ett tufft dubbelmöte på bortaplan för Sveriges P15-landslag som i oktober månad representeras av Future Team (se beskrivning nedan). Spelarna, födda 2008, var samlade på Bosön i september med en 34-man stor trupp. Truppen har nu kapats ned till 20 spelare som får äran att spela Future Team-landslagets första landskamper för årskullen 2008.

Truppen består av en drös spelare som fått prova på landslagsspel under hösten och som nu får chansen till att göra debut i den svenska landslagströjan. Den svenska truppen innehåller spelare från 16 olika svenska klubbar där Algot Hjelm (Nyköpings BIS), Elvis Pärlenskog (Bollnäs GIF), Melvin Dahlner (FC Bellevue) och Hjalmar Skarander (Hanvikens SK) är fyra spelare som tillhör de fyra av sex klubbar som står utanför Svensk Elitfotboll (SEF). IK Sirius är den klubb som har flest spelare med i P08/Future Team-landslaget med totalt tre spelare.

Beskrivning av Future Team från Svenska Fotbollförbundet:
”Future Team är en utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med senare fysisk mognad än genomsnittet. Under puberteten sker en markant längdtillväxt som kallas tillväxtspurt. När denna tillväxtspurt startar styrs av biologiska signaler som inte går att påverka, vilket gör att det är stor individuell variation i storlek och fysik hos unga spelare i samma kronologiska ålder. Detta har stor betydelse i fotboll eftersom spelare som når tillväxtspurten tidigt har ett försprång när det gäller kroppsstorlek, muskelmassa, snabbhet och kondition.
Forskning har visat att prestationsfördelarna som är förknippade med tidig mognad ökar möjligheten att identifieras som talang och tas ut till nationella läger och landslag. Det kan också leda till att sent utvecklade spelare successivt väljs bort, eller inte får samma möjligheter att utvecklas i form av tillgång till bra träning, coaching och matchande. Förbundets Future Team-verksamhet försöker motverka detta och ge spelare med en senare mognad chansen att utvecklas i en högkvalitativ miljö. Genom att känna till spelarnas fysiska mognadsstatus blir det lättare att bedöma spelare utifrån verklig potential, och sätta nuvarande prestation i förhållande till fysisk mognadsgrad.”

Spelschema

26 oktober:
Polen – Sverige (Stadion MKS Osadnik)
14:00

29 oktober:
Polen – Sverige (Stadion Miejski im. Bronisława Bagińskiego)
11:00

Truppen

Målvakter:
Anton Niwinski Persson, IFK Göteborg
Adin Tihic, IFK Värnamo

Utespelare:
Elliot Eld, IK Sirius
Gabriel Granberg, Västerås SK
Algot Hjelm, Nyköpings BIS
Dino Kolic, IK Sirius
Elvis Pärlenskog, Bollnäs GIF
Hjalmar Skarander, Hanvikens SK
Gazton Alexandersson, Falkenbergs FF
Kevin Allotey, Västerås SK
Melvin Dahlner, FC Bellevue
Love Danielsson, GIF Sundsvall
Alexander Ekström Sandin, Vasalunds IF
Jakob Giske, Djurgårdens IF
Robin Krügel, IK Sirius
Svante Källoff, Malmö FF
Vincent Larsson, IF Brommapojkarna
Benjamin Samuelsson, BK Häcken
Oscar Sjöberg, Djurgårdens IF
Hugo Stenberg, Hammarby IF