På söndag spelar England på hemmaplan i EM-finalen när man ställs mot Italien. Många anser att det är en extrem fördel för engelsmännen, men hur många har egentligen vunnit EM på sin hemmaplan genom åren?

Årets Europamästerskap är det 16:e i ordningen sedan EM spelades för första gången 1960. Sedan dess har endast tre lag vunnit EM på hemmaplan. Men ett par lag har också förlorat EM-titeln framför sin hemmapublik. Det ska sägas att mästerskapet 1964 fortfarande gick under titeln ”Europacupen för landslag”, men övergick till ”Europamästerskapet” till 1968.

Lagen som vunnit EM på hemmaplan

1964: Spanien

Spanjorerna vann det andra Europamästerskapet i historien, då på hemmaplan. Finalen spelades mot Sovjetunionen på Santiago Bernabeu i Madrid inför 79 000 åskådare. Marcelino Martinez avgjorde finalen i den 84:e minuten och tog Spanien till landets första EM-guld.

1968: Italien

Italien spelade EM på hemmaplan 1968. Finalspelet i denna turnering var två matcher. Italien spelade 1-1 mot Jugoslavien i den första finalmatchen för att sedan vinna med 2-0 två dagar senare. Därmed blev Italien Europamästare på Stadio Olimpico i Rom.

1984: Frankrike

Frankrike är det tredje och hittills senaste landslaget som vunnit EM som värdnation. Fransmännen vann finalen med 2-0 mot Tyskland 1984. Michel Platini och Bruno Bellone gjorde Frankrikes mål i finalen framför drygt 47 000 åskådare på Parc des Princes i Paris.

Lagen som förlorat EM-finalen på hemmaplan

2004: Portugal

Det såg länge väldigt bra ut för Portugal i EM. En ung Cristiano Ronaldo och ett framflygande Portugal gjorde succé i EM. Men det gjorde också ett annat landslag. Grekland var helt borträknade inför turneringen, men lyckades efter otroliga insatser att ta sig till EM-final. Där väntade Portugal som värdnation och nu skulle väl den grekiska succén ta slut? Icke. Grekland vann med 1-0 efter att Angelos Charisteas nickat dit målet efter hörna. Portugals besvikelse var total, då man hade chansen att vinna sitt första EM-guld och detta också på hemmaplan. Men åskådarna på Estadio da Luz i Lissabon fick istället glädjas åt Greklands helt otroliga EM-guld.

2016: Frankrike

Likt Portugal tolv år tidigare så stormade Frankrike fram i sitt EM på hemmaplan. Man hade fått en ny kelgris i Antoine Griezmann och fransmännen såg farliga ut. Man tog sig också till final, men där tog det stopp. I finalen ställdes man mot just Portugal. Portugiserna hade endast vunnit en av sju matcher på ordinarie matchtid under turneringen men tagit sig fram via förlängningar, straffläggningar och gud vet vad. Finalen blev jämn och stod 0-0 efter 90 minuter. I förlängningen avgjorde inhopparen Eder för Portugal och skickade portugiserna till deras första EM-guld någonsin. Frankrike fick stå som förlorare på Stade de France inför sin hemmapublik.

Uppdaterad 6 oktober, 2021


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play