Bet365

Med onsdagen som startskott för EM 2022:s fyra kvartsfinaler så tar vi nu minnenas allé tillbaka till Nederländerna 2017 och dess fyra kvartsfinaler. Minns tillbaka till matcherna nedan.

I England till detta år så spelas det en kvartsfinal per dag med start idag (onsdag) 20 juli. Sedan fortsätter det med en drabbning per dag till och med lördagen den 23 juli. Men 2017 var det annorlunda. Då spelade Sverige och Nederländerna sin kvartsfinal 29 juli samtidigt som tre kvartsfinaler klämdes in den 30 juli.

Kvartsfinal 1:

Nederländerna – Sverige, 2-0

Efter ett mediokert gruppspel för Sverige så blev det värdnationen Nederländerna i kvartsfinal. En lottning som på förhand kanske inte skrämde många, men i denna turnering så skulle Nederländerna vara och fortsätta bli rena rama mardrömmen. Sverige var tillbakapressade och i matchminut 33 kom första målet för hemmanationen. Efter att Jessica Wik (då Samuelsson) fällt en spelare precis utanför straffområdet så kunde Lieke Martens skjuta in 1-0 med en låg frispark. I andra halvlek så satte Vivianne Miedema 2-0 för Nederländerna efter en fin kontring, och matchen var avgjord. Sverige hittade aldrig fram till någon reducering eller kvittering för den delen och Pia Sundhage och hennes Sverige fick se sig slaget av Sarina Wiegman och hennes unga Nederländerna.

Målskyttar Nederländerna:
Lieke Martens, Vivianne Miedema

Sveriges startelva

Hedvig Lindahl
Jessica Wik – Nilla Fischer – Linda Sembrant – Jonna Andersson
Kosovare Asllani – Lisa Dahlkvist – Caroline Seger – Fridolina Rolfö
Lotta Schelin – Stina Blackstenius

Avbytare:
Emma Berglund, Magdalena Eriksson, Julia Spetsmark, Hilda Carlén, Hanna Folkesson (in ’73), Hanna Glas, Pauline Hammarlund, Mimmi Larsson (in’81), Emelie Lundberg, Olivia Schough, Elin Rubensson.

Nederländernas startelva

Sari van Veendendaal
Desiree van Lunteren – Stephainie van der Gragt – Anouk Dekker – Kika van Es
Jackie Groenen – Danielle van de Donk – Sherida Spitse
Shanice van de Sanden – Vivianne Miedema – Lieke Martens

Kvartsfinal 2:

Tyskland – Danmark, 1-2

Vårt kära grannland Danmark skulle bli en obehaglig överraskning under EM 2017 med Pernille Harder i spetsen. Tyskland, som är mesta mästare och som vann sin grupp före Sverige, kunde inte stå emot Danmark. Det var nog inte många som trodde att Danmark skulle gå segrande ur striden efter att Tyskland gjort 1-0 efter bara två minuter. Isabel Kerschowski sköt ett långskott som Danmarks målvakt tvålade in. Mardrömsstart för danskorna. Men samma drömstart som Tyskland fick på första halvlek fick Danmark på den andra när Nadia Nadim nickade in 1-1 på ett kraftfullt sätt. Målskytten låg bakom fler lägen för Danmark under de kommande minuterna, men då utan resultat. Segermålet skulle dock komma för ett överraskande bra Danmark. Ett inlägg från höger möttes av Theresa Nielsens panna till 2-1 i den 83:e matchminuten, något som bärgade den danska segern. En häftig skräll i Rotterdam tog Danmark till semifinal.

Målskytt Tyskland:
Isabel Kerschowski

Målskyttar Danmark:
Theresa Nielsen, Nadia Nadim

Kvartsfinal 3:

Österrike – Spanien, 1-0 e.str

Ett hårt jobbande Österrike tog emot ett bollskickligt Spanien i EM:s tredje kvartsfinal. Det skulle inte bli någon sprakande tillställning rent målmässigt även om länderna jobbade hårt för att få in bollen, där Spanien definitivt skapade flest chanser. Matchen slutade 0-0 under ordinarie tid och gick till förlängning där inget mål skilde lagen åt. Därför blev det straffdrama som skulle få avgöra kvartsfinalen i Tilburg. Österrikes målvakt Manuela Zinsberger lyckades rädda en straff från Spanien och Österrike satte samtliga sina straffar vilket bäddade för ett avancemang till semifinal för alplandet till slut.

Kvartsfinal 4:

England – Frankrike, 1-0

Två stornationer möttes i den fjärde och sista kvartsfinalen där Frankrike ägde favoritskapet inför. Men ett pånyttfött England lyckades stå emot den franska farten och attackfotbollen. Efter en mållös första halvlek så kom avgörandet efter kvarten av den andra halvleken. En fin kontring ledde till att Jodie Taylor kunde skjuta in 1-0 för England via den franska målvakten. Frankrike pressade på för en kvittering men lite nerver såg ut att infinna sig hos favoriterna, som inte fick in något mål. Istället kunde England ta en ovärderlig seger och avancera till semifinal.

Målskytt England:
Jodie Taylor