Expekt

2017 spelades två semifinaler i Europamästerskapet, då i Nederländerna. Läs en sammanfattning från de båda matcherna nedan.

Senast det begav sig i EM, för fem år sedan, stod ett av årets semifinallag i semifinal även då. Detta var då England, som ställs mot Sverige imorgon tisdag. England åkte på förlust mot värdnationen Nederländerna, men denna gång är England som bekant värdnationen.

Den andra semifinalen vanns av Danmark som till slut gick segrande ur matchen efter en rysare till straffläggning. En match där Österrike faktiskt hade chansen att ta ledningen i med just en straffspark under första kvarten.

Semifinal 1

Danmark – Österrike, 1-0 efter straffar

Två av EM:s överraskningar 2017 var just Danmark och Österrike. De sistnämnda spelade ett solitt försvarsspel mot ett lite mer jagande Danmark. Pernille Harder och hennes danska lag skulle dock få något av en mardrömsstart på aftonen när bollen tog på en dansk hand i eget straffområde, bara dryga kvarten in i semifinalen. Den österrikiska straffen togs av Sarah Puntigam som brände straffen högt över.

Det skapades chanser åt båda håll, inte minst från Danmarks sida. Men Österrikes Manuela Zinsberger hade en bra dag på jobbet, när Danmark försökte hitta ett ledningsmål. Efter en mållös match under ordinarie tid, och även en mållös förlängning trots bra danska lägen, så gick matchen till straffläggning.

Österrike hade tagit sig till semifinal genom att besegra Spanien på just straffar och hade kanske något av ett övertag på förhand, av den anledningen. Men det som kunde bli en rysare till straffläggning var över ganska snabbt. På tre försök missade Österrike alla (!) sina straffar. Detta samtidigt som Nadia Nadim, Pernille Harder och Simone Sörensen satte sina för Danmark. Straffläggningen blev kort och ödesdiger för Österrike men för Danmark innebar det seger och en plats i den stora finalen i EM 2017.

Semifinal 2

Nederländerna – England, 3-0

I den hetare semifinalen (på förhand) ställdes hemmasuccén Nederländerna mot England, inför 27 000 åskådare. I den 22:a matchminuten tog hemmanationen Nederländerna ledningen genom den storväxte storstjärnan Vivianne Miedema. Anfallaren mötte ett perfekt slaget inlägg och nickade in ledningsmålet för sitt land. England hade ett par farligheter efter Nederländernas mål men kvitterade inte innan paus.

I den andra halvleken så dröjde det dryga kvarten innan Nederländerna gjorde nästa mål. En dålig hemåtnick av Farrah Williams fångades upp av en framstormande Danielle van de Donk som lobbade in 2-0 för värdnationen. England fortsatte att pressa på för sitt första mål och i den absolut sista forceringen i slutminuterna kom Nederländernas tredje mål. Sista nederländska på bollen var Lieke Martens, efter en kontring, men Englands Millie Bright blev olycklig då hon var den som styrde in 3-0 till Nederländerna.

En klar seger i målkolumnen för värdnationen, även om England stod för en bra insats i semifinalen. Men Nederländerna till en historisk EM-final 2017 alltså.

Målskyttar:
Vivianne Miedema, Danielle van de Donk, självmål

Uppdaterad 25 juli, 2022