Med bara timmar kvar till EM-finalen 2022 tar vi och ser tillbaka fem år i tiden, med två olika finallag, där värdnationen Nederländerna bärgade sitt första EM-guld i historien.

28 000 åskådare tog sig till arenan De Grolsch Veste i Nederländerna för att se EM-finalen 2017. I finalen ställdes två något överraskande nationer mot varandra i form av värdnationen Nederländerna och Danmark. Båda länderna hade gjort succé inför finalmatchen, som skulle få sig en rivstart.

Redan i matchminut sex kom matchens första mål. En dansk spelare blev nedsparkad i straffområdet och stjärnan Nadia Nadim gjorde inga misstag när hon satte dit 0-1 till Danmark från straffpunkten.

Det tidiga ledningsmålet från Danmark skulle dock kvitteras tätt inpå. Den vindsnabbe Shanice van de Sanden tog sig runt på högerkanten och spelade in till Vivianne Miedema som kvitterade till 1-1, efter tio minuter. En rivstart på finalen, milt sagt.

Efter dryga halvtimmen så var värdnationen Nederländerna i ledning. Turneringens bästa spelare Lieke Martens vände om utanför straffområdet och placerade dit 2-1 inför tusentals hemmafans i extas. Men Martens mål till 2-1 skulle kvitteras lika snabbt, från Danmarks stjärna Pernille Harder. Lagkaptenen sprang sig fri och stod för en väldigt fin soloprestation när hon sköt dit 2-2 med vänsterfoten.

Den alldeles strålande första halvleken (med fyra mål) kunde knappast bli bättre. Och intill den andra halvleken förväntades matchen bli lite mer tillknäppt. Men matchavgörandet skulle komma bara sex minuter i andra halvlek. Nederländerna fick en frispark precis utanför straffområdet som Sherida Spitse förvaltade. Spitse lurade hela fotbollseuropa när hon placerade bollen lågt, förbi muren och målvakten till 3-2 för Nederländerna.

Danmark jagade en kvittering under nästan hela andra halvlek, och hade någon farlig möjlighet på sluttampen. Men istället för en dansk kvittering så kom det definitiva avgörandet från Nederländerna. I matchminut 89 gjorde Vivianne Miedema sitt andra mål i finalen när hon satte dit 4-2 och bärgade Nederländernas första EM-guld i historien, detta inför sin egna hemmapublik.

Nederländerna vann alltså EM-finalen 2017, och man gjorde det välförtjänt. Sett till finalen och hela turneringen var Nederländerna det bästa laget. Danmark fick åka hem från Nederländerna med ett imponerande silver.