Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

Östersunds FK, en klubb från den lilla staden Östersund i norra Sverige, chockade fotbollsvärlden när de kvalificerade sig för Europa League 2017. Deras resa till denna prestigefyllda turnering är en historia om hårt arbete, visionärt ledarskap och en stark laganda.

Uppkomsten av Östersunds FK

Östersunds FK grundades 1996 genom en sammanslagning av flera lokala klubbar. Trots sin unga ålder, har klubben snabbt stigit upp genom de svenska fotbollsdivisionerna, främst tack vare det dynamiska ledarskapet av ordföranden Daniel Kindberg och tränaren Graham Potter.

Resan genom de svenska divisionerna

Östersunds FK började sin resa i de lägre divisionerna av svensk fotboll. Under ledning av Potter, en tidigare engelsk fotbollsspelare, började klubben klättra uppåt i divisionerna. 2010 vann de Division 2 Norrland och flyttades upp till Division 1. 2012 vann de Division 1 och flyttades upp till Superettan, den näst högsta divisionen i svensk fotboll.

Från Superettan till Allsvenskan

Östersunds FK fortsatte sin framgångsrika resa i Superettan. 2015, efter bara tre säsonger i Superettan, vann de ligan och flyttades upp till Allsvenskan, den högsta divisionen i svensk fotboll. Detta var en historisk prestation, eftersom det var första gången en klubb från Jämtlands län hade nått Allsvenskan.

Östersunds FK i Allsvenskan

Östersunds FK gjorde sin debut i Allsvenskan 2016. Trots att man var nykomlingar i ligan, presterade de starkt och slutade på åttonde plats. Samma år vann de Svenska Cupen, vilket gav dem en plats i kvalificeringsrundorna för Europa League.

Kvalificeringen till Europa League

Östersunds FK:s resa till Europa League började med kvalificeringsrundorna. De slog ut Galatasaray från Turkiet, Fola Esch från Luxemburg och PAOK från Grekland för att säkra sin plats i gruppspelet. Detta var en otrolig prestation, eftersom dessa klubbar har mycket större budgetar och mer erfarenhet på den internationella scenen.

Östersunds FK i Europa League

Östersunds FK fortsatte att överraska i Europa League. De slutade på andra plats i sin grupp, framför klubbar som Hertha Berlin och Athletic Bilbao. De gick vidare till sextondelsfinalen, där de mötte Arsenal. Trots att de förlorade över två matcher, vann de den andra matchen på Arsenals hemmaplan, Emirates Stadium, vilket var en stor bedrift.

Östersunds FK:s resa till Europa League är en inspirerande historia om en liten klubb som kunde utmana de stora klubbarna genom hårt arbete, visionärt ledarskap och laganda. Deras framgång visar att även små klubbar kan ha stor inverkan på den internationella fotbollsscenen.