UEFA Conference League är en helt ny europeisk fotbollsturnering som lanserades under säsongen 2021/2022. Turneringen är tänkt att ge fler klubbar från olika länder chansen att tävla på europeisk nivå. Men hur kvalificerar man sig till denna turnering? I denna artikel kommer vi att gå igenom de olika vägarna till UEFA Conference League.

Vad är UEFA Conference League?

UEFA Conference League är en årlig fotbollsturnering arrangerad av UEFA. Den är den tredje mest prestigefyllda klubbfotbollsturneringen i Europa, efter UEFA Champions League och UEFA Europa League. Turneringen är tänkt att ge mindre klubbar från lägre rankade nationer en chans att tävla på europeisk nivå.

Hur kvalificerar man sig till UEFA Conference League?

Kvalificeringsprocessen till UEFA Conference League varierar beroende på var klubben är baserad. Generellt sett finns det tre huvudvägar till turneringen: genom inhemska ligapositioner, inhemska cupprestationer och via UEFA Europa League.

Kvalificering genom inhemska ligapositioner

I de flesta europeiska fotbollsligor är det de högst placerade klubbarna som inte kvalificerar sig till UEFA Champions League eller UEFA Europa League som får en plats i UEFA Conference League. Antalet platser som tilldelas varje liga varierar beroende på dess UEFA-koefficient, som i sin tur baseras på prestationerna av ligans klubbar i europeiska tävlingar under de senaste fem åren.

Kvalificering genom inhemska cupprestationer

En annan väg till UEFA Conference League är genom inhemska cupprestationer. I vissa länder tilldelas vinnaren av den nationella cupen en plats i turneringen. Om cupvinnaren redan har kvalificerat sig till UEFA Champions League eller UEFA Europa League via sin ligaposition, går platsen i Conference League till nästa högst rankade klubb i ligan.

Kvalificering via UEFA Europa League

Den sista huvudvägen till UEFA Conference League är via UEFA Europa League. De klubbar som slutar på tredje plats i sin grupp i Europa League flyttas över till playoff-rundan i Conference League.

Slutspelet i UEFA Conference League

Efter att kvalificeringsrundorna och playoff-rundan är avslutade, går turneringen in i gruppspelet. De 32 klubbarna delas in i åtta grupper om fyra, där de två bästa i varje grupp går vidare till knockoutfasen. Turneringen avslutas med en final där vinnaren koras som UEFA Conference League-mästare.

Att kvalificera sig till UEFA Conference League kan vara en stor bedrift för mindre klubbar som får chansen att tävla mot några av Europas bästa lag. Med flera olika vägar till turneringen, finns det många möjligheter för klubbar att göra sin debut på den europeiska scenen.

Uppdaterad 25 oktober, 2023