Expekt

Europa League är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Den innefattar klubbar från hela Europa och är känd för att erbjuda intensiv och spännande fotboll. Men hur länge håller Europa League på? Detta är en fråga som många fotbollsfans ofta ställer. För att förstå detta, är det viktigt att förstå strukturen och formatet för denna turnering.

Strukturen och formatet för Europa League

Europa League, som organiseras av Union of European Football Associations (UEFA), börjar vanligtvis i slutet av juni eller början av juli varje år och avslutas i slutet av maj nästa år. Turneringen består av flera faser, inklusive kvalificeringsrundor, playoff-rundor, gruppspel och knockout-faser.

Kvalificeringsrundorna och playoff-rundorna äger rum under sommarmånaderna, medan gruppspelet startar i september och fortsätter till december. Efter gruppspelet följer knockout-faserna, som sträcker sig från februari till maj.

Kvalificeringsrundor och playoff-rundor

Kvalificeringsrundorna och playoff-rundorna är de initiala faserna av Europa League. Dessa rundor innefattar klubbar från lägre rankade fotbollsförbund i Europa, samt klubbar som har slutat på tredje och fjärde plats i sina inhemska ligor. Dessa rundor är utformade för att eliminera svagare lag och säkerställa att endast de bästa klubbarna går vidare till gruppspelet.

Gruppspel

Gruppspelet i Europa League startar vanligtvis i september och fortsätter till december. Detta skede innefattar 48 klubbar, som är indelade i 12 grupper. Varje klubb spelar två matcher mot varje annan klubb i sin grupp, en hemma och en borta. De två bästa klubbarna från varje grupp går vidare till knockout-faserna.

Knockout-faser

Knockout-faserna av Europa League börjar i februari och avslutas i maj. Dessa faser inkluderar 32 klubbar – de 24 klubbarna som har avancerat från gruppspelet, samt åtta klubbar som har överförts från Champions League. Knockout-faserna består av sextondelsfinaler, åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och finalen. Varje match i dessa faser spelas över två ben, med undantag för finalen, som är en enda match.

Sammanfattningsvis, Europa League håller på i nästan ett helt år, från sommaren till våren. Det är en lång och utdragen turnering, men det är också en som erbjuder mycket spänning och drama, och som ger klubbar från hela Europa chansen att tävla mot varandra på den största scenen.

Uppdaterad 26 november, 2023