FC Barcelona, en av världens mest framstående fotbollsklubbar, har en lång och framgångsrik historia. Klubben har vunnit otaliga titlar på både nationell och internationell nivå. Men hur många gånger har Barcelona vunnit Europa League? Låt oss granska detta i detalj.

Europa League och FC Barcelona

Europa League, tidigare känd som UEFA-cupen, är den näst största europeiska klubbfotbollsturneringen efter Champions League. Trots sin framstående ställning inom fotbollsvärlden, har FC Barcelona faktiskt aldrig vunnit Europa League. Detta kan komma som en överraskning för många, med tanke på klubbens framstående framgångar på andra områden.

Barcelonas prestationer i Europa

Även om Barcelona aldrig har vunnit Europa League, har de haft stor framgång i andra europeiska turneringar. Framför allt har de vunnit Champions League, Europas mest prestigefyllda klubbfotbollsturnering, fem gånger. Deras första seger kom 1992, och de har sedan dess lagt till ytterligare fyra titlar, senast 2015.

Barcelona har också vunnit UEFA Super Cup, en match som spelas mellan vinnarna av Champions League och Europa League, fem gånger.

Varför har Barcelona inte vunnit Europa League?

En anledning till att Barcelona inte har vunnit Europa League kan vara att de sällan deltar i turneringen. De har oftast kvalificerat sig direkt till Champions League, som är den största och mest prestigefyllda europeiska klubbfotbollsturneringen.

Det är också värt att notera att Barcelona har haft stor framgång på nationell nivå, med otaliga La Liga-titlar och Copa del Rey-titlar. Deras framgång på hemmaplan har ofta lett till direktkvalificering till Champions League, vilket innebär att de sällan behöver spela i Europa League.

För att sammanfatta, trots sin framstående ställning inom fotbollsvärlden, har FC Barcelona aldrig vunnit Europa League. Detta beror främst på att de oftast kvalificerar sig direkt till Champions League, vilket innebär att de sällan deltar i Europa League. Trots detta har Barcelona haft stor framgång i andra europeiska turneringar, inklusive Champions League och UEFA Super Cup.

Uppdaterad 25 oktober, 2023