Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

UEFA Conference League är en ny europeisk fotbollsturnering som lanserades av UEFA under säsongen 2021/2022. Den är tänkt som tredjeligan av de europeiska klubblagsturneringarna, efter Champions League och Europa League. Men hur många kvalomgångar finns det i Conference League? Låt oss dyka in i detaljerna.

Kvalomgångar i UEFA Conference League

I UEFA Conference League finns det totalt fyra kvalomgångar innan gruppspelet startar. Dessa kvalomgångar är utformade för att ge klubbar från lägre rankade nationer en chans att kvalificera sig till gruppspelet.

Struktur på kvalomgångarna

Den första kvalomgången består av 72 lag, där lagen möter varandra i dubbelmöten, hemma och borta. De 36 vinnande lagen går vidare till den andra kvalomgången.

I den andra kvalomgången ansluter ytterligare 20 lag, vilket gör att totalt 56 lag tävlar i denna omgång. Återigen möter lagen varandra i dubbelmöten och de 28 vinnande lagen går vidare till den tredje kvalomgången.

Den tredje kvalomgången består av 58 lag, inklusive de 28 vinnarna från den andra kvalomgången och 30 nya lag. Efter dubbelmötena går 29 lag vidare till den fjärde och sista kvalomgången.

Den fjärde kvalomgången, även känd som playoff-omgången, består av 44 lag. Dessa inkluderar de 29 vinnarna från den tredje kvalomgången och 15 nya lag. Efter dubbelmötena går 22 lag vidare till gruppspelet.

Gruppspelet och vidare

Efter de fyra kvalomgångarna följer gruppspelet, där de 22 vinnande lagen från playoff-omgången ansluter till de 10 lagen som slagits ut i Europa League-playoffen. Dessa 32 lag delas upp i åtta grupper om fyra lag.

Efter gruppspelet följer knockout-fasen, som består av sextondelsfinaler, åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och till sist finalen.

För att sammanfatta, UEFA Conference League har en omfattande kvalprocess som består av fyra kvalomgångar innan gruppspelet. Denna struktur ger klubbar från mindre fotbollsnationer en chans att tävla på den europeiska scenen och kvalificera sig för gruppspelet i denna nya turnering.