Expekt

Uppdaterad 24 oktober, 2023

En av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, Cristiano Ronaldo, har visat sig bäst när det gäller som mest. Portugisen har gjort flest mål någonsin i Champions Leagues historia. Nedan berättar vi om Ronaldos CL-framgångar.

Startskottet i Manchester United

Allting började för Cristiano Ronaldo i Madeira och staden Funchal där han föddes och började spela fotboll i den lokala klubben Andorinha innan vägen mot toppen gick via Nacional de Madeira och sedan vidare till huvudstaden Lissabon och Sporting Club redan som 12-åring. I Sporting Lissabon tog sig Cristiano Ronaldo upp mot A-laget i raskt tempo via Sportings ungdomslag under en femårsperiod innan debuten i A-laget kom 2002. Sedan vet de flesta historien bakom portugisen. Sir Alex Ferguson, då manager i Manchester United, upptäckte Cristiano Ronaldo i en träningsmatch mellan Man United och Sporting och tog sedan chansen att köpa loss honom i augusti 2003. Och efter det var det inte många fotbollsälskare runt om i Europa och världen som inte visste vem den tekniske yttern Cristiano Ronaldo var.

Mellan 2003 och 2009 spelade Ronaldo i Manchester United och han och laget staplade framgångarna på hög med tre Premier League-titlar och fyra cuptitlar. Men framgångarna i Champions League lät sig vänta på för CR7 och United, detta fram till hans näst sista säsong i klubben för den här sejouren. Säsongen 2007/2008 vann nämligen Manchester United Champions League-titeln, detta nio år efter den senaste Cl-titeln. CL-finalen 2008 blev engelsk med Manchester United och Chelsea i finalen. Cristiano Ronaldo gav United ledningen efter dryga halvtimmen men Frank Lampard kvitterade innan paus. Andra halvlek och den efterföljande förlängningen blev mållös och finalen avgjordes på straffar. Under de första fyra straffarna gjorde Chelsea mål på allt och United missade en av sina fyra straffar genom just Ronaldo. Det gav John Terry chansen att avgöra finalen för sitt Chelsea men mittbacken sköt sin straff högt över i den femte straffomgången. Istället kunde United vända på steken i straffläggningen och slutligen vinna Champions League för tredje gången i klubbens historia. Cristiano Ronaldo var turneringens bästa målskytt under vinstsäsongen 2007/08.

Totalt gjorde Cristiano Ronaldo 21 mål på 59 Champions League-matcher i Manchester United-tröjan under två sejourer.

Framgångarna med Real Madrid

Cristiano Ronaldo har vunnit Champions League fem gånger. Vid fyra av dessa tillfällen vann portugisen CL tillsammans med lagkamraterna i Real Madrid. Efter sex succéår i Manchester United gick Ronaldo till Real Madrid inför säsongen 2009/10, detta efter en rekordsumma (då) på transfermarknaden med 80 miljoner pund rakt ner i fickan på Manchester United. I Real Madrid skulle de stora internationella framgångarna komma för Ronaldo men inte först på några år. Trots att Real Madrid staplade stjärnspelare på varandra så lossnade det aldrig riktigt i Champions League för marängerna, och i ärlighetens namn inte i La Liga heller. Men till säsongen 2013/14 kom den efterlängtade titeln. Efter en liten rensning i truppen och med lite ungt blod in tog Carlo Ancelotti Real Madrid till sin tionde CL-titel i historien. Med Cristiano Ronaldo som turneringens bästa målskytt på 17 mål tog sig Real Madrid till CL-final mot stadsrivalen Atletico Madrid där man vann med 4-1 efter förlängning i finalen. Cristiano Ronaldo satte den definitiva spiken i kistan med ett straffmål i den sista spelminuten i förlängningen.

Säsongen efter titeln 2014 fick Real Madrid se sina stora rivaler FC Barcelona knipa titeln säsongen därpå. Men till säsongen 2015-16 hade man fått in Zinedine Zidane i mitten av säsongen som ersättare till Rafael Benitez (som ersatt Ancelotti) och det skulle ge effekt, en effekt som nog ingen ens kunnat hoppas på. Zidane tog Real till final i Champions League år 2016 där man ännu en gång stod mot Atletico Madrid i final och där matchen slutade 1-1 efter 90 minuter (igen). Förlängningen blev dock mållös denna gång och finalen fick avgöras på straffar där Real drog det längsta strået och där Cristiano Ronaldo slog den avgörande straffen. Säsongen därpå, alltså 2016/17, vann Real Madrid Champions League igen ledda av Zidane och Ronaldo. Portugisen blev nämligen tvåmålsskytt i finalen mot Juventus, en match som Real Madrid vann med 4-1. Men spanjorerna var inte nöjda där. I tredje säsongen i följd, säsongen 2017/18, vann Real Madrid Champions League ännu en gång. Denna gång besegrade man Liverpool i finalen med 3-1, en final som CR7 blev mållös i. Detta blev också Cristiano Ronaldos sista Champions League-final i karriären.

Real Madrids tre CL-segrar i rad är historiska sedan intåget av just Champions League 1992/93 då inget annat lag vunnit turneringen tre år i rad. Real Madrid och Bayern München har dock tidigare år vunnit Europacupen vid tre eller fler år i rad.

Totalt gjorde Cristiano Ronaldo 105 mål på 101 Champions League-matcher i Real Madrid-tröjan.

Tiden i Juventus

Efter ett decennium i Real Madrid blev Cristiano Ronaldo, något överraskande, klar för italienska storklubben Juventus in till säsongen 2018/19. Där blev det nya ligatitlar för Ronaldo och Juve men inga CL-finaler eller framgångar i Champions League. Juventus och Ronaldo kantades av andra bekymmer och tiden i Italien blev inte så som förväntat. Istället lämnade Ronaldo Italien och Juventus in till säsongen 2021/22 utan någon Champions League-framgång trots några bra personliga CL-säsonger. Cristiano Ronaldo lämnade Juventus i augusti 2021 för att återvända till Manchester United.

Totalt gjorde Cristiano Ronaldo 14 mål på 23 Champions League-matcher i Juventus-tröjan.

Så många mål har Ronaldo gjort i CL

Sammanfattningsvis så är det bara att konstatera att CR7 är den bästa målskytten i Champions Leagues historia anno 2023 och frågan är om någon kommer att lyckas ta sig förbi honom i den totala skytteligan. Lionel Messi lyckades inte, frågan är om Erling Haaland eller Kylian Mbappé är en bit på vägen. Den totala siffran för antal gjorda mål för Cristiano Ronaldo i Champions League är 140 mål. Portugisen har gjort 140 mål på 183 CL-matcher i karriären vilket ger honom ett snitt på 0,77 mål per match. Efter att han lämnade Europa för Saudiarabien år 2022 är det rimligt att anta att han spelat sin sista match i UEFA Champions League, men Ronaldo fortsätter karriären med att jaga framgångar i AFC Champions League (Asien).

Flest gjorda mål i Champions League (topp 10)

Anno 23 oktober 2023. De fetstilta är fortsatt aktiva i Europaspel och mest troligt de som kan avancera på listan. 

  1. Cristiano Ronaldo, 140 mål
  2. Lionel Messi, 129
  3. Robert Lewandowski, 92
  4. Karim Benzema, 90
  5. Raul, 71
  6. Ruud van Nistelrooy, 56
  7. Thomas Müller, 53
  8. Thierry Henry, 50
  9. Alfredo Di Stefano, 50
  10. Zlatan Ibrahimovic, 48