Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

Europa League, som är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen, erbjuder inte bara ära och berömmelse till de deltagande klubbarna, utan också betydande ekonomiska belöningar. Detta är ett ämne som ofta väcker nyfikenhet, särskilt bland fotbollsfans och de som är intresserade av sportens ekonomiska aspekter. I den här artikeln kommer vi att undersöka hur mycket pengar Europa League faktiskt ger.

Prispengar i Europa League

Prispengar är en av de mest direkta formerna av inkomster som klubbarna kan få från att delta i Europa League. För varje match som spelas i turneringen får klubbarna en viss summa pengar, beroende på resultatet. Till exempel, för säsongen 2020/2021, fick klubbarna 570 000 euro för varje seger och 190 000 euro för varje oavgjord match under gruppspelet. Klubbarna får också ytterligare prispengar för att avancera till olika stadier av turneringen. Till exempel, för att nå finalen 2020/2021, fick klubbarna 4,5 miljoner euro, och vinnaren fick ytterligare 4 miljoner euro. Alla pengar i Europa League kommer steg för steg och totalpengen beror på resultaten i turneringen. En finalseger ger 8,6 miljoner euro men du har fått mer pengar på vägen. Till säsongen 2021/22 ökade prispengarna och från och med den säsongen (fram till något ändras) ser prispengarna i Europa League ut som följer:

 • Kvalificerad för gruppspelet: €3,630,000
 • En match vunnen i gruppspelet: €630,000
 • En oavgjord match i gruppspelet: €210,000
 • Slutar som tabelletta i gruppspelet: €1,100,000
 • Slutar som tabelltvåa i gruppspelet: €550,000
 • Till sextondelsfinal: €500,000
 • Till åttondelsfinal: €1,200,000
 • Till kvartsfinal: €1,800,000
 • Till semifinal: €2,800,000
 • Tvåa i Europa League: €4,600,000
 • Vinnare av Europa League: €8,600,000

Marknadspool

Förutom prispengar får klubbarna också en del av intäkterna från UEFA:s marknadspool. Denna pool består av pengar från TV-rättigheter och sponsring. Hur mycket varje klubb får från denna pool beror på flera faktorer, inklusive storleken på klubbens hemmamarknad och hur långt klubben går i turneringen. Till exempel, för säsongen 2019/2020, fick Sevilla, vinnaren av turneringen, cirka 15,71 miljoner euro från marknadspoolen.

Gateintäkter och Merchandising

Europa League-spel ger också klubbarna möjlighet att tjäna pengar genom gateintäkter och merchandising. Gateintäkter kommer från biljettförsäljning till matcher, medan merchandising innebär försäljning av klubbrelaterade produkter, såsom tröjor och halsdukar. Dessa intäkter kan variera kraftigt beroende på klubbens popularitet och storleken på dess fanbas.

Ökad varumärkesexponering

Att delta i Europa League kan också ge klubbarna ökad varumärkesexponering, vilket kan leda till högre intäkter på lång sikt. Turneringen sänds över hela världen, vilket innebär att klubbarna får möjlighet att visa upp sig för en global publik. Detta kan öka klubbens profil och attraktivitet för sponsorer och kommersiella partners, vilket i sin tur kan leda till högre kommersiella intäkter.

Sammanfattningsvis, pengar som genereras genom Europa League kommer från en mängd olika källor, inklusive prispengar, intäkter från marknadspoolen, gateintäkter, merchandising och ökad varumärkesexponering. Medan de exakta beloppen kan variera beroende på en rad faktorer, är det klart att deltagande i turneringen kan ge betydande ekonomiska fördelar för klubbarna.