Expekt

Uppdaterad 16 november, 2023

Europa League är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Den är organiserad av Union of European Football Associations (UEFA) och involverar klubbar från hela Europa. Men hur ofta spelas denna turnering? Låt oss ta en närmare titt.

Hur ofta spelas Europa League?

Europa League spelas en gång per år, med start i slutet av sommaren och avslutning i maj nästa år. Turneringen består av flera olika faser, inklusive kvalificeringsrundor, gruppspel och utslagsrundor.

Kvalificeringsrundor

Kvalificeringsrundorna till Europa League börjar vanligtvis i slutet av juli eller början av augusti. Det är här klubbar från hela Europa tävlar för att säkra en plats i gruppspelet. Kvalificeringsrundorna består enbart av två omgångar (tredje kvalomgången och playoff) då Europa League tar emot lag som åkt ur tidigare från Champions League.

Gruppspel

Gruppspelet i Europa League startar vanligtvis i september och fortsätter till december. De lag som har kvalificerat sig delas in i grupper om fyra, där varje lag spelar mot varandra två gånger, en gång hemma och en gång borta. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till utslagsrundorna.

Slutspel

Utslagsrundorna i Europa League börjar vanligtvis i februari och fortsätter till maj. Dessa rundor består av sextondelsfinaler, åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och till sist finalen. Varje match spelas över två matcher, med undantag för finalen som är en enda match.

Final

Finalen i Europa League spelas vanligtvis i slutet av maj. Det är en enda match som avgör vilken klubb som blir mästare av Europa League för den säsongen. Finalen är en av de mest sedda fotbollsmatcherna i världen, med miljontals fans som följer matchen live.

Europa League är en turnering som erbjuder spänning, drama och högkvalitativ fotboll. Dess årliga format innebär att fans kan se fram emot att se sina favoritklubbar tävla mot varandra på den europeiska scenen varje år. Medan turneringen kan vara utmanande och krävande för klubbarna, är det också en möjlighet att skriva historia och vinna ära på den största scenen.