Expekt

Tyskland och Danmark spelar EM-åttondelsfinal 2024 i Dortmund. Nedan listar vi allt du behöver veta inför lördagskvällens drabbning.

Lördagen den 29 juni är startskottet för åttondelsfinalerna i fotbolls-EM 2024. Först ut är Schweiz mot Italien 18:00 innan värdnationen Tyskland står mot våra grannar Danmark i nästa åttondel. Med avspark 21:00 på Westfalenstadion i Dortmund kommer matchen att koka både på läktaren och på planen. Så höga insatser!

Avstängda spelare mellan Tyskland och Danmark är två stycken. Tyskarna saknar den ordinarie mittbacken Jonathan Tah efter två gula kort, Danmark saknar sin mittfältsmotor Morten Hjulmand.

Var sänds Tyskland mot Danmark?

Åttondelsfinalen sänds på TV4 och i TV4 Play, lördagen den 29 juni, med avspark 21:00 (sändningen startar 20:00). Pär Lernström tar emot i studion på hemmaplan, och hjälper sina experter och kommentatorer på plats. Kan du inte se matchen via kanalerna så finns här en lista på restauranger och pubar som sänder fotbolls-EM.

Kommentatorer, experter och programledare

Pär Lernström är programledare för studion som inleds 20:00. Tillsammans i studion på hemmaplan har han experterna Vicki Blommé och Siavoush Fallahi. Kommentatorer för matchen är Lasse Granqvist och Jens Fjellström.

Slutspelsträd

Laddar...

Förbundskaptener

Se en lista på alla förbundskaptener i EM.

Tyskland leds av Julian Nagelsmann. Han kom fram som 29-åring som en supertalang på tränarbänken i Hoffenheim och har hunnit med äventyr i RB Leipzig och Bayern München innan han fick ta över efter Hansi Flicks dåliga VM och dåliga läsår 2023 (sparkades i september). Sedan september 2023 är alltså Nagelsmann tysk förbundskapten och har förlängt kontraktet till VM 2026 trots mycket intressen från storklubbar i Europa.

Danmark leds av Kasper Hjulmand som tog över efter Åge Hareide inför EM 2021. Hjulmand tog då Danmark till en EM-semi och har tagit danskarna till VM 2022 och EM 2024.

Domare

Se en lista på alla domare i fotbolls-EM 2024.

Engelsmannen Michael Oliver blåser i pipan, en domare som många känner igen från Premier League och Champions League.

Favoritskap och odds

Tyskland ligger som ganska stora favoriter i mötet, med odds på 1.64 gånger pengarna på tysk seger hos Nya Expekt. Oddsen för oavgjort är 3.90 under ordinarie tid och dansk seger ger 6.50 gånger insatsen hos Expekt. Registrera dig enkelt hos Expekt.

Vilka kan Tyskland eller Danmark möta i kvartsfinal?

Vinnarna i åttondelsfinalen mellan Tyskland och Danmark får möta vinnarna mellan Spanien och Georgien, en åttondelsfinal som spelas den 30 juni.

Uppdaterad 30 juni, 2024