Unibet

Uppdaterad 6 juli, 2021

Även fast det bara är dagar kvar tills årets Europamästerskap rundas av kommer EM-yran fortsätta inom en snar framtid. Idag är det exakt ett år tills damernas fotbolls EM går av stapeln. Här är allt vi vet om EM 2022.

Då spelas fotbolls EM 2022

Fotbolls-sommaren 2021 skulle egentligen haft fullt fokus på damernas turnering, men på grund av pandemin och flytten av herrarnas turnering kommer det hela nu att äga rum under nästa sommar. Datumen som då gäller är 6-31 juli 2022.

Här spelas matcherna

Den engelska huvudstaden kommer då återigen stå i centrum, då nationen är värd för turneringen med en avslutande final på Wembley Arena. Detta blir första gången som en och samma nation håller i två efterföljande fotbolls EM. Förutom London kommer matcher även att spelas i städerna Brighton & Hove, Manchester, Milton Keynes, Rotherham, Sheffielid, Southampton, Trafford och Wigan & Leigh. I London används två arenor, Wembley Stadium för finalen samt Brentford Community Stadium för gruppspelsmöten samt en kvartsfinal.

De medverkar i turneringen

Sammanlagt deltar 16 landslag i turneringen, som alla har fått sina platser genom det föreliggande kvalet. Kvalificeringen inleddes resan under hösten 2019 och först under våren 2021 stod det klart vilka samtliga deltagare blev. Det svenska landslaget vann sin kvalgrupp efter sju segrar och ett oavgjort möte mot lagen Island, Slovakien, Ungern och Lettland.

Här är alla lag som deltar i fotbolls EM 2022:
🇧🇪 Belgien
🇩🇰 Danmark
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England
🇫🇮 Finland
🇫🇷 Frankrike
🇮🇸 Island
🇮🇹 Italien
🇳🇱 Nederländerna
Nordirland
🇳🇴 Norge
🇷🇺 Ryssland
🇨🇭 Schweiz
🇪🇸 Spanien
🇸🇪 Sverige
🇩🇪 Tyskland
🇦🇹 Österrike

Av de nationer som varit med och spelat i herrarnas turnering under sommaren 2021, är det 13 nationer som återvänder med sina damlandslag till sommaren 2022.

Så spelas mästerskapet

Fotbolls EM 2022 inleds med ett gruppspel som pågår mellan 6 och 18 juli. Lagen möter här varandra under tre gruppspelsomgångar och därefter avancerar de fyra gruppettorna och fyra grupptvåorna till slutspelet. Här spelar man sedan kvartsfinaler och semifinaler innan guldmatchen äger rum. Det är fortfarande inte klart hur grupperna kommer att se ut, utan detta avgörs vid en lottning som äger rum i Manchester den 28 oktober. Sverige är inför denna lottning seedade i pott 2.

Såhär ser seedningsgrupperna ut till EM 2022:
Pott 1: England, Nederländerna, Tyskland och Frankrike
Pott 2: Sverige, Spanien, Norge och Italien
Pott 3: Danmark, Belgien, Schweiz och Österrike
Pott 4: Island, Ryssland, Finland och Nordirland

Nederländerna går in i turneringen som regerande mästare efter segern i turneringen från 2017. Upplagan därförinnan, 2013, spelades på svensk mark och där kunde vårat eget lag ta sig till en tredjeplats. Finalen mellan Tyskland och Norge på Friends Arena är dessutom den EM-match med störst publik på damsidan.


Irland - Nordirland