Med 24 lag i Europamästerskapet och ett förlängt slutspel kommer fyra av sex grupptreor att gå vidare till åttondelsfinal från gruppspelet, precis som 2016. Då vann Portugal EM efter att ha blivit tredje bästa trea och därmed avancerade från gruppen. Nedan går vi igenom förutsättningarna för att nå avancemang i år.

När EM spelades i Frankrike 2016 var det första gången som 24 lag deltog i ett Europamästerskap. I och med att man utökade antal lag och antal grupper, lade UEFA också till åttondelsfinaler som en del av slutspelet. Tidigare hade slutspelet i EM startad med kvartsfinal innan det blev semifinal och sedan final.

I och med utökningen av slutspelsträdet behöver även lag fyllas på till de olika utslagsomgångarna. Därmed beslöt UEFA för att öka chansen för länderna att ta sig vidare från gruppspelet. Förutom ettan och tvåan i varje grupp, som går vidare automatiskt, så kan även grupptreorna slåss om de återstående fyra platserna till åttondelsfinalerna.

Det finns sex grupper i EM 2021. Därmed kommer det, efter samtliga gruppspelsmatcher, att finnas sex stycken länder som kommit trea i sina respektive grupper. Dessa sex grupptreor kommer att bilda en egen tabell där de fyra bästa lagen kommer att avancera till åttondelsfinal.

Så här såg grupptreornas tabell från 2016 års EM ut:

1. Slovakien 4p +/- 0
2. Irland 4p -2
3. Portugal 3p +/- 0
4. Nordirland 3p +/- 0
5. Turkiet 3p -2
6. Albanien 3p -2

Slovakien och Irland blev de två klart bästa grupptreorna på fyra poäng vardera. Slovakiens bättre målskillnad gjorde så att man blev bästa grupptrea.

Portugal och Nordirland tog sig vidare före Turkiet och Albanien på bättre målskillnad. Alltså räknas tabellen först vilket lag som har flest poäng. Har fler lag samma poäng, så går man sedan på målskillnaden. Därför kommer alla mål i gruppspelet att bli viktiga för lagen.

Hur räknar man ut vilka grupptreor som går vidare från gruppspelet?

Vilka som avancerar till åttondelsfinal bland samtliga grupptreor bestäms utifrån flera olika parametrar. Först och främst kollar man vilka lag som har flest antal poäng tagna i gruppspelet. Skulle flera lag ha lika många inspelade poäng så går man på målskillnaden lagen emellan. Skulle två lag ha samma antal inspelade poäng och samma målskillnad går man på vilket lag som har gjort flest mål i gruppspelet.

Skulle det fortfarande inte gå att avgöra, så får det lag som vunnit flest matcher i gruppspelet gå vidare. Sedan följer än fler parametrar för att få ett avgörande resultat.
Så här ser uträkningen ut i inbördes ordning:

  1. Antalet inspelade poäng
  2. Målskillnad
  3. Flest gjorda mål
  4. Antalet flest vunna matcher i gruppspelet
  5. Minst gula och röda kort
  6. Lagens ranking från EM-kvalet