Uppdaterad 25 september, 2023

Sverige och Österrike gör upp om viktiga poäng på Friends Arena. En av Herrlandslagets viktigaste landskamper står på tur med avspark 20:45 tisdagen den 12 september. Läs mer information om matchen nedan.

Nervöst lär det bli på många håll och kanter i Sverige under tisdagskvällen då det blågula herrlandslaget tar sig an Österrike i en rysarmatch i EM-kvalet. Sverige behöver ta tre poäng för att hänga på Österrike och Belgien i racet om två EM-platser till 2024 års mästerskap i Tyskland. Vid förlust eller oavgjort så har Sverige minimerat sina chanser och kanske till och med kasserat dem.

Var sänds Sverige mot Österrike?

EM-kvalmatchen sänds på TV6 och i Viaplay likt alla EM-kvalmatcher för detta kvalspel. Sändningen startar 19:30 och matchen sparkas igång 20:45.

Kommentatorer, experter och programledare

Jennifer Kücükaslan programleder Viaplay-studion och får experthjälp av Jonas Olsson, Fredrik Ljungberg och Glenn Strömberg dagen till ära. I kommentatorsbåset finns Niklas Holmgren tillsammans med Johanna Frisk för att guida tittarna genom matchen.

Förbundskaptener

Sveriges leds av Janne Andersson sedan 2016. Den svenska förbundskaptenen har gjort sju år på förbundskaptensposten med största merit att ha tagit Sverige till VM-kvartsfinal 2018. Janne Andersson anslöt från IFK Norrköping till landslaget år 2016 och är sedan tidigare absolut mest starkt förknippad med Halmstads BK.

Österrike leds av 65-årige tysken Ralf Rangnick som har kallats gudfadern av spelmodellen ”Gegenpress” som många tyska tränare använt sig av under 2010-talet, inte minst Liverpooltränaren Jürgen Klopp. Rangnick tog över Österrike inför detta EM-kval och kom närmast från ett uppdrag som interim-coach i Manchester United där han också skulle varit i någon form av konsultroll innan han dock lämnade för uppdraget i Österrike. Rangnick är annars mest förknippad med succéåren i tyska Hoffenheim i slutet av 2000-talet och sin roll i att utveckla RB Leipzigs väg mot Europa-toppen.

Domare

Serdar Gözübüyük från Nederländerna blåser i pipan och har huvudansvaret i EM-kvalmötet.

Favoritskap

Sverige ligger som favoriter i kvalmatchen med liten marginal. Med drygt 2.50 i odds på svensk seger och 3.00 på österrikisk seger är Blågult favoriter. Anledningen till detta är nog hemmaplan och Sveriges förmåga att allt som oftast få med sig bra resultat från Solna. Ett oavgjort resultat ligger också bra rent oddsmässigt och är ett högst troligt resultat, framför allt då Österrike absolut kan nöja sig med en poäng.

Resultat i EM-kvalet

Sverige

Sep 2023:
Estland – Sverige, 0-5

Juni 2023:
Österrike – Sverige, 2-0

Mars 2023: 
Sverige – Azerbajdzjan, 5-0

Mars 2023:
Sverige – Belgien, 0-3

Österrike

Juni 2023:
Österrike – Sverige, 2-0

Juni 2023:
Belgien – Österrike, 1-1

Mars 2023:
Österrike – Estland, 2-1

Mars 2023:
Österrike – Azerbajdzjan, 4-1