Expekt

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) får jaga efter en ny förbundskapten för herrlandslaget. Huvudkandidaten Olof Mellberg har tackat nej efter SvFF:s kontraktsförslag.
– Jag vill jobba vidare i Brommapojkarna, säger Mellberg på en presskonferens.

Sedan i november 2023 har jakten på en ny förbundskapten till herrlandslaget pågått efter att Janne Andersson lämnat efter sju år på posten. En av huvudkandidaterna till förbundsakptensjobbet har varit Olof Mellberg. Den tidigare landslagsbacken har med sin landslagserfarenhet och med sin tränarerfarenhet från Brommapojkarna och Helsingborgs IF varit ett hett villebråd för SvFF där han stått högst upp på förbundets lista ett tag. För en dryg vecka sedan avslöjade Fotbollskanalen att Mellberg bara var detaljer från att bli svensk förbundskapten inför kontraktsförhandlingar med förbundet, men ett par dagar senare kunde Fotboll Sthlm avslöja att Mellberg tackat nej till jobbet. Nu har Olof Mellberg själv uttalat sig om situationen, där han tydliggör att han inte blir Sveriges nästa förbundskapten för herrlandslaget i fotboll då han i detta nu hellre stannar i IF Brommapojkarna i Allsvenskan.

– Precis som det är för spelare så har jag haft erbjudanden – utan att specificera – här under uppehållet, som jag har valt att tacka nej till för att fortsätta här i Brommapojkarna (BP). Det beslutet känner jag mig nöjd med. I det här fallet är det ett definitivt nej och det har jag meddelat klart och tydligt till just dem (intressenterna), detta för att jag vill jobba vidare här i BP, säger Olof Mellberg på en presskonferens med Brommapojkarna innan försäsongen drog igång för den allsvenska klubben.

Med respekt för Svenska Fotbollförbundet vill inte Olof Mellberg prata om vilka som varit intresserade för hans tjänster, även om hela fotbolls-landet förstod vilka det var han pratade om i föregående citat. Men förbundet själva, genom generalsekreteraren Andrea Möllerberg, uttalar sig specifikt om situationen.

– Jag har full förståelse för att det förväntas ett besked om var vi står. Med respekt för att rekryteringsprocessen av en ny förbundskapten är konfidentiell kommer vi ej att kommentera detta ytterligare. Men givet det som Olof Mellberg säger i media vill vi bara förstärka att han inte är aktuell för uppdraget, och vi önskar honom lycka till i BP, säger Andrea Möllerberg i ett pressmeddelande.

Även Svenska Fotbollförbundets nya fotbollschef Kim Källström, tidigare landslagskollega med just Olof Mellberg, kommenterar situationen där SvFF nu får hacka sig ner på listan av kandidater till förbundskaptensjobbet.

– Rekryteringsprocessen pågår och vi har en gedigen plattform att utgå ifrån och ett stort jobb som är gjort kring kravprofil och kartläggning. Det viktigaste är att det blir rätt och frågan är självklart högt prioriterad för oss, säger Kim Källström i SvFF:s pressmeddelande.

Uppdaterad 9 januari, 2024