Expekt

Foto: Pixabay

Idag inleds den allra första upplagan av futsal-EM för damer, som är en turnering som numera kommer att spelas vartannat år. Av de 23 lag som under förra året kvalade till turneringen är det endast fyra som nu återstår och gör upp om mästartiteln.

För att ta sig hit har lagen deltagit i två olika gruppspel, där det första skedde mellan de lägst rankade lagen som sedan avancerade till huvudkvalet. Här ställdes man mot de bäst rankade lagen och precis som många hade anat blev det fyra av de fem högst rankade nationerna som nu är med i slutspelet. Lagen som deltar här är Ryssland, Spanien, Ukraina och Portugal som alla tog sig obesegrade genom kvalet.

Den svenska landslaget lyckades vinna sin grupp i det preliminära kvalet, men fick sedan se sig utslagna i huvudrundan. I och med att laget var helt nystartat när kvalet drog igång sågs detta avancemang ändå som en stor framgång.

Den slutliga EM-turneringen består av två semifinaler som har lottats fram att spelas mellan Ryssland och Spanien samt Ukraina och Portugal. Segrarna här går sedan vidare till den stora finalen samtidigt som förlorarna spelar om bronsmedaljen. Alla matcher kommer att spelas på Pavilhão Multiusos de Gondomar i portugisiska staden Porto.

Här följer turneringens schema (i svensk tid)
Fredag 15 februari kl. 20:00 Ryssland-Spanien
Fredag 15 februari kl. 22:45 Ukraina-Portugal
Söndag 17 februari kl. 17:00 Bronsmatch
Söndag 17 februari kl. 19:30 Final

Uppdaterad 16 oktober, 2023