I nästa vecka är det dags för en ny omgång i kvalet till nästa U21-mästerskap som spelas sommaren 2019. Att ta sig hit ger inte bara möjligheten att bli krönta till Europas bästa juniorlandslag, utan även en chans att ta sitt landslag till de Olympiska spelen 2020. De fyra lag som tar sig till semifinal i turneringen är nämligen klara för turneringen i Tokyo.

Under våren smygstartade kvalet, men det är först nu som matcherna drar igång ordentligt och den 5 september inleder Sverige sitt kvalspel. Detta sker då i ett möte med Cypern på Falkenberg Arena. Övriga lag som Sverige kommer att möta under kvalet är Belgien, Turkiet, Ungern och Malta. Därför tänkte vi ta en titt på hur dessa lag har presterat tidigare i U21-sammanhang.

Cypern
Det cypriotiska landslaget har inte lyckats kvala sig till någon utav de tidigare turneringarna, utan har fått se sig besegrade i kvalet. Under kvalet till EM 2017 placerade man sig sist i sin grupp efter att ha spelat lika mot Vitryssland och vunnit över Turkiet på bortaplan.

Belgien
Belgiens U21-landslag har kvalificerat sig till EM vid två tidigare tillfällen. Första gången som detta skedde var 2002, där man hamnade på en tredjeplats vid gruppspelet. 2007 gick det betydligt bättre, då man tog sig hela vägen till semifinal efter att ha placerat sig som tvåa i sin grupp. 2017 kom man två i sin kvalgrupp och missade därmed mästerskapet.

Turkiet
År 2000 var första och enda gången som Turkiet kvalificerade sig till U21-EM. Här hamnade man i en grupp tillsammans med Italien, Slovakien och England, där man slutligen hamnade på en fjärdeplats och därmed inte tog sig vidare till slutspel. Vid kvalet till förra mästerskapet kom man på en tredjeplats i sin kvalgrupp.

Ungern
Det ungerska landslaget har kvalat sig in i turneringen vid fyra tidigare tillfällen. Senaste gången var 1996, då turneringen enbart bestod utav ett slutspel. Vid samtliga deltagande har man dock åkt ut redan vid kvartsfinalerna. Vid kvalet till sommarens turnering hamnade man på en femteplats och missade därmed turneringen.

Malta
Maltas U21-landslag har inte lyckats kvala sig till EM vid något tidigare tillfälle. Laget har redan hunnit med att spela sin första kvalmatch i detta kval, där man tyvärr inte plockade några poäng. Vid kvalet till EM 2017 hamnade man på en fjärdeplats i sin kvalgrupp.

Uppdaterad 1 juli, 2022