Expekt

Frankrike och Tyskland ska spela EM-semifinal i Milton Keynes. Vinnaren ställs mot värdnationen England i final på söndag.

Det blev ingen EM-final för Sverige i sommarens Europamästerskap, efter en tung förlust mot England. Men EM fortsätter trots det. Ikväll spelas den andra semifinalen i EM mellan två lag som imponerat stort på varsitt håll. Stora starka Tyskland längtar efter att få tillbaka guldpokalen hem samtidigt som Frankrike ska njuta av att för första gången stå så här långt framme i ett EM.

Snackisen

Den stora snackisen inför denna semifinal är egentligen om Frankrike ska kunna spräcka Tysklands målnolla. På fyra spelade matcher i EM har inte Tyskland släppt in ett enda mål. Men Frankrike har varit ett frejdigt och härligt lag att bevittna i offensiven, något som kan öppna för en härlig match. En annan snackis (i min bok) är den att en av världens bästa forwards Alexandra Popp ställs mot Frankrikes mittback Wendie Renard, som kanske är världens bästa på sin position.

Att hålla ögonen på

Det är offensivt som det är mest roligt att kolla på dessa lag. Det är dock två lagmaskiner som ställs mot varandra, för att vara tydlig. Men i Frankrike finns det Grace Geyoro, Kadidiatou Diani och lite annat smått och gott att bevaka lite extra. Snabbheten, kreativiteten, powern, se upp.

I Tyskland så är det lagkaptenen Alexandra Popp som drar ett stort lass, men egentligen mest inne i boxen, där hon är livsfarlig. Runt om henne finns Sara Däbritz och Lina Magull bland andra. Och med fina inlägg eller inspel så kan det bli något mål från Popp även ikväll.

Resultaten i EM

Tyskland:
Danmark-Tyskland, 0-4
Tyskland-Spanien, 2-0
Finland-Tyskland, 0-3
Tyskland-Österrike, 2-0

Frankrike:
Italien-Frankrike, 1-5
Frankrike-Belgien, 2-1
Island-Frankrike, 1-1
Frankrike-Nederländerna, 1-0

Var sänds matchen?

Semifinalen mellan Frankrike och Tyskland sänds på Sveriges Television. SVT1 och SVT Play sänder mötet, där sändningen startar 20:00 och avsparken tar vid 21:00.

Trupperna

Se Tysklands trupp till EM 2022.

Se Frankrikes trupp till EM 2022.

Möjliga startelvor

Tyskland

Merle Frohms

Giulia Gwinn – Felicitas Rauch – Marina Hegering – Kathrin Hendrich

Sara Däbritz – Lena Oberdorf – Lina Magull

Svenja Huth – Alexandra Popp – Jule Brand

Frankrike

Pauline Peyraud-Magnin

Eve Perisset – Griedge Mbock – Wendie Renard – Sakina Karchaoui

Sandie Toletti – Charlotte Bilbault – Grace Geyoro

Kadidiatou Diani – Melvine Melard – Delphine Cascarino

Uppdaterad 27 juli, 2022