Semifinal i fotbolls-EM 2022. Sverige mot värdnationen England inför ett fullsatt Bramall Lane i Sheffield. En av de största matcherna i svensk fotbollshistoria, inte minst på damsidan.

Det börjar närma sig på allvar. Dagarna har rusat efter Sveriges kvartsfinalseger mot Belgien senast, och helt plötsligt så är det ny match för Peter Gerhardsson och hans folkkära landslag.

Tuffare motstånd är dock svårt att hitta. Sarina Wiegmans England har stormat fram i mästerskapet, och trots att man höll på att åka ur mot ett väldigt starkt Spanien, så kanske England är de stora favoriterna till att vinna guldet. Inte minst sett till deras fördel som hemmanation, inför tiotusentals skrikande hemmafans.

Snackisarna

Det har pratats en del om tempot inför mötet, där det till synes har sett ut som att England spelar i ett rasande tempo med bollen. Detta samtidigt som Sverige inte imponerade på samma sätt mot exempelvis Belgien. Men det har dessutom pratats om att Sverige kan trivas med matchbilden ikväll, då man själva inte behöver äga så mycket boll, utan kan hitta ytor bakom England. Något man gjorde väldigt framgångsrikt under OS i Tokyo exempelvis.

Englands förbundskapten Sarina Wiegman har slagit ut Sverige vid två tillfällen likt detta. I EM-kvartsfinalen 2017 tog förbundskaptenen sitt Nederländerna till semifinal via seger mot Sverige. Vid VM 2019 slog Wiegmans Nederländerna ut Sverige i VM-semifinal. Och nu står hon som tränare för England i en situation där hon gått segrande ur tidigare.

Sverige kan nästan mönstra ett fullt lag, efter skador och covid-sjuka. Caroline Seger är spelklar, likaså Kosovare Asllani som det pratats om. Hanna Glas och Emma Kullberg är tillbaka från sjuksängen. Det är dock oklart huruvida Jonna Andersson och Olivia Schough är redo för spel, där Blågult mörkade deras frånvaro på träning dagen före match.

Att se upp med

Det finns en del att ta hänsyn till när man kollar på Englands lag. Högerkanten med Lucy Bronze och Beth Mead är formidabel stundtals. Med ett skifte på Mead mot Lauren Hemp är högerkanten lika stark. Som toppforward finns Ellen White, som är en mardröm att möta i dessa matcher. En stark målskytt med förmågan att avgöra viktiga drabbningar. Det är i offensiven som England är allra starkast, där det kan gå väldigt snabbt från ax till limpa. Hittar England sina ytor, då kan det smälla rejält. Bredden i offensiven är allra mest imponerande då man kan byta ut alla tre positioner där framme, utan att försämras.

Sverige bör utnyttja Englands vänsterkant. Den är inte hypersvag, men den svagaste delen i laget. Mittbacksparet Williamson och Bright har inte heller satts på alltför mycket prov i sin defensiv, och där bör Stina Blackstenius kunna springa loss lite.

Resultaten i EM

Sverige:
Nederländerna-Sverige, 1-1
Sverige-Schweiz, 2-1
Portugal-Sverige, 0-5
Sverige-Belgien, 1-0

England:
Österrike-England, 0-1
England-Norge, 8-0
Nordirland-England, 0-5
England-Spanien, 2-1 e.förl

Var sänds matchen?

Sveriges semifinal mot England sänds på TV4 och C More. Matchen startar 21:00 men sändningen redan 20:00. Ta tillfället i akt att teckna ett abonnemang hos C More för endast 149 kronor i månaden.

Tidigare möten

15 juni 1975: Sverige-England, 2-0
7 september 1975: England-Sverige, 3-1
27 juli 1979: Sverige-England, 1-0 e.str
17 september 1980: England-Sverige, 1-1
26 maj 1982: Sverige-England, 1-1
30 oktober 1983: England-Sverige, 2-2
12 maj 1984: Sverige-England, 1-0 (EM-final)
27 maj 1984: England-Sverige, 1-0 (EM-final, Sverige vann sedan på straffar)
11 juni 1987: Sverige-England, 3-2 (EM-semi)
23 maj 1989: England-Sverige, 0-2
13 maj 1995: Sverige-England, 4-0
26 juli 1998: England-Sverige, 0-1
3 augusti 2012: Storbritannien-Sverige, 2-1 (OS-kvart)
8 februari 2014: Sverige-England, 0-3
27 november 2017: Sverige-England, 0-0

Trupperna

Sveriges trupp till EM 2022.

Englands trupp till EM 2022.

Möjliga startelvor

England

Mary Earps

Lucy Bronze – Millie Bright – Leah Williamson (K) – Rachel Daly

Georgia Stanway – Keira Walsh – Fran Kirby

Beth Mead – Ellen White – Lauren Hemp

Sverige

Hedvig Lindahl

Hanna Glas – Amanda Ilestedt – Linda Sembrant – Magdalena Eriksson

Kosovare Asllani – Filippa Angeldahl – Nathalie Björn

Johanna Rytting Kaneryd – Stina Blackstenius – Fridolina Rolfö

Uppdaterad 26 juli, 2022