Sverige tar emot Schweiz i sin andra gruppspelsmatch under EM i England. Lagen har präglats av olika förberedelser inför mötet, men har lika många poäng i tabelläget vilket vittnar om en ödesmatch.

Ikväll smäller det för Sverige när man jagar sin första trepoängare i Europamästerskapet när Schweiz står på andra sidan. Sverige var inför turneringen favoriter i denna match och har efter ytterligare en vecka av EM vuxit till ännu större favoriter på grund av vissa omständigheter i det schweiziska laget, läs mer om det nedan.

Schweiz och Sverige står på lika många poäng inför mötet, då båda spelade oavgjort i sina respektive EM-premiärer. Schweiz ställdes mot Portugal och stod för en strålande första halvlek där man ledde med 2-0 efter bara fem spelade minuter. I den andra halvleken så tappade Schweiz matchen dock och kommandot då Portugal gjorde både 1-2 och 2-2 i andra halvlek vilket spikade slutresultatet.

Även Sverige tappade sin ledning som bekant efter Jonna Anderssons mål till 1-0 i första halvlek. Blågults möte med Nederländerna slutade till slut 1-1 mellan de två gruppfavoriterna.

Snackisen

Den stora snackisen inför detta möte med Schweiz är att Sveriges motståndare har haft stora magproblem efter mötet med Portugal. Åtta till 10 spelare och elva ledare har drabbats av magproblem under dagarna vilket har inneburit att Schweiz ställde in sin träning häromdagen och efter det har även individuella spelare inte kunnat träna. Vilken form Schweiz kommer med är därför oklart. Schweizarnas tränare, dansken Nils Nielsen, gav Sverige ett favoritskap på över 90 procent i matchen. Ytterligare spekulationer om Schweiz magproblem är att de kan ha drabbats av Noroviruset.

Förutsättningarna

I och med att Sverige är med bland gruppfavoriterna och gärna vill ta hem gruppsegern så kan Peter Gerhardsson och hans landslag vilja göra några mål i detta möte. Nederländerna möter Portugal senare ikväll och det vore bra om Sverige kan sätta press på europamästarna genom att göra två eller tre mål, för att bättra på sin målskillnad och tvinga Nederländerna till att trycka framåt. Just målskillnaden kan bli helt avgörande när det gäller både gruppseger och avancemang till kvartsfinal från Grupp C, då alla fyra lag i detta nu står på en poäng.

Tidigare möten mellan Sverige och Schweiz

Matcherna nedan är endast från 2000-talet.

VM-kval 2001:
Schweiz – Sverige, 0-5
VM-kval 2002:
Sverige – Schweiz, 4-0
EM-kval 2003:
Sverige – Schweiz, 6-0
EM-kval 2004:
Schweiz – Sverige, 0-2
Landskamp 2012:
Sverige – Schweiz, 3-0
Landskamp 2015:
Sverige – Schweiz, 1-3
OS-kval 2016:
Sverige – Schweiz, 1-0
Algarve Cup 2019:
Sverige – Schweiz, 4-1

Trupperna

Sveriges trupp till EM 2022

Schweiz trupp till EM 2022

Lagens startelvor i premiären

Sverige:

Hedvig Lindahl

Amanda Ilestedt – Nathalie Björn – Magdalena Eriksson

Hanna Glas – Filippa Angeldahl – Caroline Seger – Jonna Andersson

Kosovare Asllani – Lina Hurtig – Fridolina Rolfö

Schweiz:

Gaelle Thalmann

Noelle Maritz – Viola Calligaris – Rahel Kiwic – Eseosa Aigbogun

Ana-Maria Crnogorcevic – Lia Wälti – Sandy Maendly – Geraldine Reuteler

Coumba Sow – Ramona Bachmann

Uppdaterad 13 juli, 2022