Expekt

Sveriges kvartsfinal i EM 2022 är här. På andra sidan står Belgien, i ett möte där Blågult är favoriter att avancera till semifinal. Se förutsättningarna nedan.

Ja men dåså. Då var det dags för det svenska folket att ta fram de blågula tröjorna igen och heja fram sina svenska hjältar till en semifinal. Sverige har skaffat sig goda förutsättningar till att komma topp fyra i EM, åtminstone om man ska tro spelbolagen.

Med ett stort favoritskap ska Sverige ta sig an Belgien i EM-kvartsfinal. Ett hårt jobbande landslag med några spetsspelare. Men det har varit just defensiven som imponerat mest hos Belgien. Bara tre insläppta mål på tre matcher, mot bra motstånd, är imponerande. Belgien tog fyra poäng i gruppspelet, med oavgjort mot Island, förlust mot Frankrike och seger mot Italien.

Det blir ett gäng amatörer som Sverige ställs mot. Enligt SportExpressen är endast sju spelare i Belgien heltidsproffs. Övriga spelare arbetar eller studerar på sidan av fotbollen.

Snackisen

I svensklägret har det pratats mest om covid de senaste dagarna. Emma Kullberg och Hanna Glas testade positivt för Covid-19, likaså den fotbollsspsykologiske rådgivaren Rasmus Liljeblad. Detta samtidigt som Hanna Bennison, Jennifer Falk och Jonna Andersson skippade träningar i veckan på grund av milda sjukdomssymptom. Den sistnämnda har ännu inte setts i träning inför matchen mot Belgien och är ett osäkert kort. Landslaget har dessutom valt att mörka om Andersson kan spela eller ej mot Belgien, av taktiska skäl. Caroline Segers vara eller icke vara är också en snackis. Lagkaptenen missade mötet med Portugal på grund av en skadad häl och tränade individuellt i början av veckan men har sedan tränat med laget.

Att se upp med

Det är egentligen lagandan och laget som imponerat mest hos motståndaren Belgien. Men det finns några spelare som sticker ut. Lyons Janice Cayman är en av dem, Tine De Caigny och Justine Vanhaevermaet likaså. Men rent generellt så ska Sverige vara ett bättre lag där ute, och det kan vara faran. Att favoritskapet och pressen blir tung för svenskorna. Belgien har inget att förlora enligt de själva och många andra.

Resultaten i EM

Sverige:
Nederländerna-Sverige, 1-1
Sverige-Schweiz, 2-1
Portugal-Sverige, 0-5

Belgien:
Island-Belgien, 1-1
Belgien-Frankrike, 1-2
Italien-Belgien, 0-1

Var sänds matchen?

Sverige mot Belgien sänds i SVT1 och på SVT Play. Sändningen startar 20:00 och matchen sparkas igång 21:00 svensk tid.

Tidigare möten

9 oktober 1985:
Sverige-Belgien, 5-0
1 oktober 1986:
Belgien-Sverige, 1-2
23 september 2009:
Sverige-Belgien, 2-1
28 oktober 2009:
Belgien-Sverige, 1-4

Trupperna

Klicka här för att se Sveriges trupp.

Klicka här för att se Belgiens trupp.

En möjlig svensk startelva

Om man utgår från att Jonna Andersson och Caroline Seger inte kan starta kvällens match så borde Nathalie Björn få fortsatt förtroende på Segers position. Med Emma Kullberg borta så borde Magdalena Eriksson spela i mitten, vilket öppnar upp för Amanda Nildén på Jonna Anderssons plats till vänster i backlinjen. Med Hanna Glas på covid-listan (förmodligen ej återhämtad) så kan Elin Rubensson få spela högerback, något som Blågult visade på träning i onsdags.

Hedvig Lindahl

Elin Rubensson – Amanda Ilestedt – Magdalena Eriksson – Amanda Nildén

Filippa Angeldahl – Kosovare Asllani – Nathalie Björn

Johanna Rytting Kaneryd – Stina Blackstenius – Fridolina Rolfö