Expekt

Albanien chockstartade mot Italien och tog ledningen efter 22 (!) sekunder, till EM:s snabbaste mål någonsin. Sedan vände Italien på steken i EM-premiären och vann till slut med 2-1.

Den sena lördagskvällen innehöll en häftig drabbning i Dortmund och på Westfalenstadion när Italien och Albanien drabbade samman i Grupp B. Tidigare under dagen vann Spanien mot Kroatien med 3-0 och segrarna i den sena kvällsmatchen skulle få hänga på Spanien till toppen av gruppen. Matchen var på förhand lite extra intressant med tanke på den relation som Italien och Albanien har till varandra rent fotbollsmässigt (många albaner spelar i Italien). Men också sett till den albanska diasporan i Italien samt den korta distansen mellan nationerna på kartan och dessutom med tanke på de diplomatiskt nära relationerna rent historiskt.

Det var massvis med albaner på plats i Dortmund för att bevittna Albaniens andra Europamästerskap i historien. Albanerna överglänste italienarna på läktaren med, enligt SVT, cirka 50 000 (!) albaner på läktaren. På planen var dock Italien ganska stora favoriter till segern, men stämningen bäddade för en häftig tillställning.

Och det började väldigt bra i Dortmund, för Albanien. 22 sekunder (!) tog det innan Federico DiMarcos slarviga inkast hamnade hos Nedim Bajrami som i sin tur satte bollen i första krysset till 0-1 för Albanien. Målet var det snabbaste någonsin i EM-historien.

Den albanska ledningen höll dock inte länge. Efter tio minuter fick Italien sin första hörna i matchen och efter en kort variant och ett långt inlägg kunde Alessandro Bastoni nicka in 1-1 ensam på bortre stolpen. Detta efter en pangstart.

Pangstarten blev sedan ännu bättre, för Italien. Bara fem minuter efter kvitteringsmålet kom 2-1 för Italien efter att Nicolo Barella sköt ett direktskott från en albansk rensning till tvåan för Italien. Italienarna hade sedan bud på mer i första halvlek men Thomas Strakosha räddade Albanien från ett tredje baklängesmål med en fin räddning på Davide Frattesis avslut. Den första halvleken slutade 2-1 till Italien efter en målrik start på tillställningen.

I den andra halvleken stack Albanien upp lite mer, och var tvingade till att höja sin försvarslinje. Men man kom inte till mycket lägen, och inte heller Italien. Det var en ganska avslagen andra halvlek, där Albanien fick ge allt i en absolut slutforcering under de sista minuterna av matchen. I den 90:e minuten fick Rey Manaj ett bra läge men Gianluigi Donnarumma räddade skottet med höften, i Albaniens superchans till kvittering.

Albanien hittade aldrig in med en kvittering. Trots ett tidigt mål och en bra albansk insats stod Italien som välförtjänta segrare med 2-1 till slut. Italien har därmed skaffat sig ett bra läge i ”dödens grupp” med tre poäng efter en omgång. Detta tillsammans med Spanien, som alltså besegrade Kroatien med 3-0 idag.

Italien – Albanien, 2-1 (2-1)

’1 0-1 Nedim Bajrami
’11 1-1 Alessandro Bastoni
’16 2-1 Nicolo Barella

Uppdaterad 15 juni, 2024