Expekt

Förbundskapten Janne Andersson var mycket besviken efter EM-kvalförlusten mot Österrike med 1-3. Men han tänker inte lämna tränarposten ännu, något som han säger på efterföljande presskonferens.

Sveriges herrlandslag i fotboll förlorade tungt hemma mot Österrike med 1-3 efter en bra första halvlek men med fyra mål i andra halvlek där Österrike stod för tre av dessa. En missnöjd förbundskapten kunde konstatera efter presskonferensen att Sverige nu är i ett läge där man är sju poäng bakom Österrike och Belgien med tre matcher kvar att spela. Även om förbundskaptenen inte var nöjd med reporterns fråga kring att Sverige “satt sig” i läget.

– Ja alltså att vi sätter oss i ett läge… Konsekvensen av resultatet blir ju att vägen blir lång mot EM. Vi sätter oss inte i den situationen medvetet, jag känner att när du säger att vi “sätter” oss i det så kan jag känna att vi inte gör det medvetet, säger Andersson på presskonferensen efter förlusten och fortsätter:

– Men läget är tufft för att ta oss hela vägen, så är det bara. Jag viker inte ner mig bara för att vi förlorar. Tittar vi på matchen så tycker jag att vår första halvlek är bra men fotbollsmatcher avgörs via mål och när vi inte gör mål på våra chanser i första halvlek så blir det så här. Sen gör de ett ganska billigt mål i början av andra och det blir ganska tufft mentalt. 

– Straffområdesspelet avgjorde den här matchen idag och där var de vassare än oss. Sen kan jag inte klandra spelarna på något sätt, vi kämpar och försöker hela vägen in.

Många röster har inför mötet gjort gällande att detta kan ha varit Janne Anderssons sista landskamp på posten, åtminstone vid förlust. Men huvudpersonen själv ser sig inte lämna drömjobbet trots att Sverige är i ett läge där man med allra största sannolikhet missar EM 2024 i Tyskland. Han tänker i denna stund fullfölja sitt kontrakt som går ut nästa sommar.

– Du sa det själv, jag har ett kontrakt som sträcker sig till nästa sommar (2024, reds anm.). Min inställning i grunden är att jag inte viker ner mig. Sen har vi precis förlorat en fotbollsmatch som är jättetuff för mig och för spelarna. Så vi får slicka de här såren och titta framåt sen får vi ta det därifrån helt enkelt, säger Janne på presskonferensen.

Får stöd av spelarna

Sveriges lagkapten Victor Nilsson Lindelöf var först ut i mixade zonen och kaptenen var bitter över förlusten. Mittbacken fick frågan om han tyckte Janne Andersson var rätt man att leda Sverige under resten av EM-kvalet och lagkaptenen står bakom sin nuvarande förbundskapten.

– Det tycker jag verkligen (att Janne ska leda Sverige kvalet ut, reds anm.), säger Lindelöf i mixade zonen.

Även flera spelare uttryckte sitt stöd i mixade zonen, bland annat Albin Ekdal och Dejan Kulusevski.

Uppdaterad 12 september, 2023