Expekt

Janne Andersson har gjort sin sista landskamp som svensk förbundskapten. Efter segern mot Estland (2-0) genomförde förbundskaptenen sin näst sista presskonferens på posten.

Känslor är ordet om man ska beskriva den sista EM-kvalmatchen för svensk del i november 2023. Drygt en månad efter dåden i Bryssel och i Janne Anderssons sista match som förbundskapten så vann Sverige med 2-0 i EM-kvalavslutningen, något som gladde förbundskaptenen.

– Jag tycker att vi gör en jättebra match. Vi vinner ”bara” med två mål men det är närmare 5-0 än 2-1 och det gläder mig att spelarna går ut och gör det vi pratat om innan så tydligt. Så det är jag jätteglad över, säger Janne på presskonferensen efter matchen.

Janne Andersson fick åka en känslomässig berg- och dalbana innan, under och efter Estlandsmatchen. Inför mötet gick han personligen upp till ett av offren i Bryssel, den man som blev skjuten men som inte avled, och bytte några ord. I samma loge fanns även anhöriga till de offren som avled i samband med Sveriges bortamatch mot Belgien i oktober. Något som blev känslosamt.

– Ur ett personligt perspektiv var det känslomässigt. Innan matchen var jag uppe i en av logerna och träffade Pelle, som vi också träffade i fredags, som undkom dådet i Bryssel. Jag träffade också anhöriga till offren. Det är klart att det var ett mycket speciellt ögonblick som jag inte hade förberett mig tillräckligt bra på så jag stod och grät inför dem. Jag sa att vi bryr oss och att vi tycker det är förjäkligt, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Så där började det. Sen levde matchen sitt eget liv och familjen kom ju också efter matchen. Så känslomässigt är jag i en torktumlare. Jag har mycket känslor i mig. Ibland blir jag förbannad och ibland blir jag rörd och idag har jag ju varit mer rörd. Det har varit speciellt.

Landskampen mot Estland blev alltså Janne Anderssons sistas landskamp efter sju år på posten. Den sista december går kontraktet ut och då väntar nya äventyr både för landslaget och Janne själv. Men även om förbundskaptenen har vetat om avskedet så fälldes en och annan tår under nationalsången och i den efterföljande hyllningen på Friends Arena där familjen dök upp som en överraskning till innerplan.

– Nu har jag varit förberedd för det här (att sluta, reds anm.). Eftersom vi har vetat att vi missar EM, vilket jag förmodligen är den i världen som är mest besviken på, så har jag varit mentalt förberedd på rätt sätt. Men samtidigt: när det väl blir ett faktum så är det svårt att mota väck känslorna. Jag har vuxit in i att jag ska sluta med världens bästa jobb så någonstans är jag väl framme i just det men det går samtidigt inte att ta bort stödet från barn, barnbarn och publiken. Det är en konstig känsla om jag får sammanfatta det så, avslutar Janne Andersson på presskonferensen.

På onsdag kommer Janne Andersson att ha sin sista presskonferens som förbundskapten, detta för att sammanfatta hela landslagstiden sedan hösten 2016.

Uppdaterad 19 november, 2023