John Guidetti

John Guidetti2021-05-06T14:15:28+02:00

Expekt

John Guidetti är nu en rutinerad truppspelare i det svenska landslaget. Han har varit med i både EM-truppen 2016 och VM-truppen 2018. John är även en del av Janne Anderssons lagbygge mot EM-2020. Han var även en av de viktigare spelarna i U-21 landslag som tog EM-guld 2015.

—— Nyheter om John Guidetti ——

John Guidetti
John GuidettiPosition: Forward
Född: 15 April 1992
Längd: 185 cm
Vikt: 78 kg
Klubb: Alavés

Klubbkarriär
John Guidetti föddes 1992 i Stockholm. Han inledde sin fotbollskarriär i Brommapojkarnas akademi när han var sex år gammal. Där spenderade han sina första fyra år innan familjen flyttade till Kenya. Johns pappa hade fått jobb i landet och familjen valde att flytta med. Guidetti började då spela i laget Impala BrommaBoys som hans pappa var med och grundade. Laget fick ekonomiskt bidrag av Brommapojkarna och spelade även i Brommapojkarnas dräkter. John blev även uttagen i Mathare Youth Sports Association under sin tid i Kenya. Som är en av världens största ungdomsföreningar, där de samlar landets bästa spelare och skickar ut spelarna på turneringar runt om i världen. John spenderade totalt fem år i Kenya innan familjen vände hem när han var 14 år gammal. Guidetti återvände då till Brommapojkarna. 16 år gammal skrev sedan John på ett kontrakt med Manchester City. Där representerade han klubbens U-18 och reservlag. 2010 blev han för första gången utlånad från City tillbaka till Sverige och Brommapojkarna som då var i Allsvenskan. Sedan spenderade han en tid på lån hos engelska klubben Burnley innan han blev utlånad till holländska storklubben Feyenoord. Där blev det stor succé för Guidetti och han stod levererade fantastiska 20 mål på 23 matcher i holländska ligan. Efter succén i Nederländerna så vände Guidetti tillbaka till Manchester City. Det var då han insjuknade och blev borta från fotbollen under en längre period. Efter flera månaders frånvaro kunde han återigen återvända till fotbollsplanen. Glädjen blev dessvärre inte långvarig och efter sex matcher med reservlaget så skadade han knät och blev borta resten av säsongen. 2014 blev han sedan utlånad till Stoke, där blev det ingen större lycka och John blev senare utlånad till skotska Celtic. I Celtic blev Guidetti snabbt en hyllad spelare, men istället för att stanna permanent i klubben valde han 2015 att skriva på för spanska Celta Vigo efter att hans kontrakt med Manchester City gick ut. John spenderade åren 2015 till 2018 i Celta, 2018 blev han sedan utlånad till Alavés som också spelar i spanska ligan. Alavés köpte sedan loss John och det är där han för tillfället spelar sin fotboll. I Alavés har det gått upp och ner för Guidetti och han har fått blanda speltid med att sitta på bänken och läktaren.

Landslagskarriär
John Guidetti debuterade för det svenska U-17 landslaget 2009 och han blev snabb en målskytt att räkna med då han stod för 8 mål på 11 matcher under sin tid i U-17 landslaget. John har även gjort 5 matcher för U-19 landslaget där han stod för 5 mål. Hans stora genombrott i landslags sammanhang var när han var en del av de svenska U-21 landslaget som gick och vann U-21 EM, 2015. John var där en bärande spelare och var med genom hela kvalet och slutspelet. Guidetti spelade totalt 23 matcher och stod för 12 mål under sin tid i U-21 landslaget. Det var efter U21 guldet som John även fick chansen i det svenska A-landslaget. Där har han sedan dess varit en del av den svenska anfallsbesättningen. Guidetti var med i EM 2016 och i VM 2018. Det har dock inte riktigt lossnat för honom i A-landslaget och Guidetti har mestadels fått agera inhoppare eller avbytare i landslaget. Men han är fortfarande en viktig pusselbit för Janne Anderssons lag inför EM-2020 och med mer speltid i klubblaget kan John vara en startspelare i landslaget framöver.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 27 2
U21 23 12
U19 5 5
U17 11 8

Uppdaterad 6 maj, 2021

Till toppen