Ken Sema2021-10-06T12:43:52+02:00

Expekt

Uppdaterad 6 oktober, 2021

Ken Sema är inte ensam i sin familj att vara rätt bra på fotboll. Hans äldre bror Maic Sema spelar nämligen för IFK Norrköping i Allsvenskan. Klubben som nobbade Ken Sema i början av hans karriär. Istället blev det spel i Ljungskile och Östersund där Ken Sema slog igenom stort innan han blev såld Watford. Ken Sema blev även uttagen i A-landslaget för första gången 2017, detta utan att ha spelat några ungdomslandskamper innan.


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna

—— Nyheter om Ken Sema ——

Ken Sema
Ken SemaPosition: Mittfältare
Född: 30 September 1993
Längd: 180 cm
Vikt: 69 kg
Klubb: Watford

Klubbkarriär
Ken Semas moderklubb är IF Sylvia. Han började spela där när han var 5 år gammal. När han var 12 år gammal flyttade han till IFK Norrköping. Sema lyckades kämpa sig till ett A-lagskontrakt vid 19 års ålder men någon debut i A-laget blev det aldrig. När kontraktet gick utan erbjöds han ingen förlängning. En lite kul detalj såhär i efterhand är att Janne Andersson var huvudtränare i IFK Norrköping när Sema inte erbjöds något nytt kontrakt. Sema skulle dock senare visa att han minsann inte gett upp för det. Istället för en fortsättning i Norrköping fick Ken Sema chansen i Ljungskile SK som då låg i Superettan. Han skrev på för Ljungskile SK i februari 2014. Under två säsonger blev Sema kvar i klubben där han blev publikfavorit. I januari 2016 flyttade han istället till Östersunds FK som var nykomlingar i Allsvenskan. Det var i Östersund Ken Sema fick sitt stora genombrott som senare skulle ge spel i Premier League. Med Graham Potter på tränarbänken flög både Östersund och Ken Sema fram. Via en cuptitel där Ken Sema gjorde tre assist fick klubben chans att kvala till Europa League. Där gjorde Sema och laget stor succe. Laget lyckades nå gruppspelet och av bara farten gick Östersund vidare från gruppen. I sextondelsfinalen tog det dock stopp när Arsenal stod för motståndet. I London på Emirates lyckades dock Östersund vinna med 2–1 och där satte Ken Sema dit vinstmålet. Insatserna i Europaspelet från Semas sida gjorde att intresset växte. Han lämnade därför Östersund för Watford i Premier League som betalade drygt 20 miljoner kronor för mittfältaren.

Under sin debutsäsong i Watford fick Sema hyfsat med speltid och startade i nio matcher i Premier League. Ken Sema lyckades under säsongen göra ett mål. Det kom i en bortamatch mot Bournemouth i januari 2019. Under sommaren lånades Ken Sema ut till Udinese i Italien och fick där mer speltid. För Watford blev säsongen 19/20 ingen rolig historia. Det hela sluta med att Watford åkte ur Premier League. Sema återvände till en klubb som trillat ner till Championship. Under årets säsong har Ken Sema en nyckelroll i klubbens försök att ta sig upp till Premier League igen. Han har imponerat så pass mycket att han för ett tag sedan förlängde kontraktet med Watford i två år.

Landslagskarriär
Ken Sema blev som sagt nobbad av Janne Andersson i IFK Norrköping men efter en imponerande utveckling har Ken Sema vid flera tillfällen funnits med i Janne Anderssons landslag. Till VM 2018 blev han petad i sista stund men hoppas nu komma med till EM i sommar. Sema har lyckats med något inte många svenska spelare fått chansen att göra. Nämligen att representera Sverige i OS. Det var under OS 2016 i Rio som Sverige var med och deltog eftersom Sverige vann U21-EM 2015. Det gick dock inget vidare eftersom Sverige bara lyckades samla ihop en poäng på tre matcher och slutade därför sist i sin grupp.

 

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 10 0

Till toppen