Foto: Wikimedia

Det händer till och från att det arrangeras europeiska fotbollsmästerskap på svensk mark. Till exempel spelades damernas mästerskap här så sent som 2013 och 2009 spelades U21-EM i Malmö, Helsingborg, Göteborg och Halmstad. Redan under nästa år är det dags för ett ny turnering att äntra svensk mark.

Under perioden 9-22 maj 2020 kommer nämligen det europeiska mästerskapet för flicklag under 17 (F17) att arrangeras här. Falkenberg, Halmstad, Varberg och Ängelholm har blivit utvalda som värdstäder och kommer tillsammans att hålla i matcherna som ska spelas. Sammanlagt är det åtta lag som deltar i turneringen, dit Sverige som värd redan är kvalificerade. Vilka de övriga nationerna blir kommer att stå klar under nästa vår då det föreliggande kvalet avrundas.

Som en uppladdning inför mästerskapet kommer man redan i höst att arrangera ett så kallat för-EM i städerna, där Sverige, Tyskland, Spanien och USA är med. Denna mindre variant av turneringen kommer att hållas mellan 11-17 september och ger städerna en chans att öva på att hålla i internationella matcher.

>> Här kan ni läsa mer om det stundande mästerskapet

Kval spelas också i Sverige

F17-mästerskapet spelas så ofta som varje år och har så gjort sedan starten 2008. I år spelas turneringen i Bulgarien, dit kvalet går in i sin andra omgång om drygt två veckor. Det svenska landslaget har fortfarande en chans att kvalificera sig till turneringen, men då gäller det att man får med sig fler poäng än såväl Spanien, Polen och Slovakien. Kvalspelet kommer även det att spelas på svensk mark, då i Borås Arena. Förutom detta kommer även herrarnas U19 och U17-lag att kvala in till sina stundande turneringar på hemmaplan. Vilka städer de kommer att spela i är dock ännu oklart.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> Läs mer om mig här

Uppdaterad 16 oktober, 2023