Expekt

Framgångssagan för Kroatiens herrlandslag i fotboll fortsätter. Kroaterna är nu klara för final i UEFA Nations League efter seger med 2-4 efter förlängning mot Nederländerna i Rotterdam.

Under den sena onsdagskvällen spelades den första av två semifinaler i Nations League-slutspelet när Nederländerna tog emot Kroatien på De Kuip i Rotterdam. Nederländerna tog ledningen i matchen efter 34 minuter när Donyell Malen prickade dit 1-0 efter ett väldigt fint nederländskt spel innan målet. Nederländerna tog med sig ledningen med 1-0 in till halvtidspaus men fick sedan se ett hungrigt Kroatien komma in till andra.

I den 53:e matchminuten slarvade Cody Gakpo utanför eget straffområde och när Luka Modric smög in bakom för att sno åt sig bollen så drog Gakpo i armen på Modric innanför eget straffområdet vilket innebar kroatisk straffspark. Det gav Andrej Kramaric chansen från elva meter att sätta 1-1 och matchen var jämn efter tio minuter av andra halvlek.

I den 73:e minuten hade Kroatien vänt på steken. Dinamo Zagreb-mittfältaren Luka Ivanusec stod för en fin aktion innan han spelade in en stenhård boll på Mario Pasalic vänsterfot, där den sistnämnda lirkade in 1-2 för Kroatien. Det såg länge, länge, ut som att Kroatien skulle ta hem segern under ordinarie matchtid. Men efter en nederländsk anstormning och ett långt inkast kom en kvittering till 2-2 i den 96:e matchminuten (!). Teun Koopmeiners kastade långt och efter ett flipperspel kunde Club Brügges Noa Lang skjuta in 2-2 inför hemmapubliken.

Målet kom i den sista stopptidsminuten och tog Nations League-semifinalen till förlängning i Rotterdam. I förlängningen dröjde det sju minuter innan Kroatien återtog ledningen i matchen och detta efter en klassaktion. Från ett långt avstånd tog forwarden Bruno Petkovic emot bollen och tog några steg fram innan han sköt ett fint och hårt avslut i första hörnet till 2-3 för kroaterna.

Det skulle bli Kroatiens match. Efter Petkovic mål i förlängningen så försökte Nederländerna att få tillbaka kontrollen på matchen för att hitta en kvittering men i den andra förlängningskvarten så fälldes nyss nämnde Petkovic i straffområdet vilket gav den evige stjärnan Luka Modric chansen från elva meter, något Real Madrid-stjärnan utnyttjade till att göra 2-4 till Kroatien för att spika slutresultatet.

Kroatien är klara för final i Nations League 2022/23 efter 2-4-segern. I finalen väntar Spanien eller Italien på De Kuip i Rotterdam. Länderna möts ikväll (20:45) i Enschede för att bärga den andra finalisten. Nederländerna kommer att möta förlorarna i kvällens semifinal i kampen om en tredjeplats i turneringen. Medaljmatcherna spelas den 18 juni.

Nederländerna – Kroatien, 2-4 e.förl

’34 1-0 Donyell Malen
’55 1-1 Andrej Kramaric (str)
’72 1-2 Mario Pasalic
’90+6 2-2 Noa Lang
’98 2-3 Bruno Petkovic
’116 2-4 Luka Modric (str)

Uppdaterad 15 juni, 2023