Expekt

Foto: Bildbyrån

Tyvärr för svensk del meddelade Victor Nilsson Lindelöf innan uttagningen till EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien att han på grund av skada inte var aktuell. Istället är det Pontus Jansson, Filip Helander, Alexander Milosevic och Per Karlsson som slåss om platsen som Andreas Granqvists lekkamrat på mittbackspositionen. För än så länge sitter Granen säker. 

Då Victor Nilsson Lindelöf även missade de två inledande VM-kvalomgångarna mot Rumänien och Norge blev det till slut Filip Helander som fick dra på sig matchtröjan och göra Andreas Granqvist, Mikael Lustig och Ludwig Augustinsson sällskap i backlinjen. Helander var stabil och Sverige rodde hem fyra av sex poäng efter dramatiska slutminuter mot Norge.

Konkurrensen om mittbackspositionerna hårdnar
Men när Sverige nu laddar för EM-kvalsbataljerna mot Malta och Spanien är det med en betydligt bredare mittbacksuppsättning än senast. Pontus Jansson är tillbaka från skada, Alexander Milosevic är (äntligen) med och Per Karlsson gör debut efter en dominant vår i Allsvenskan. Att Andreas Granqvist fortfarande är given på en av mittbacksplatserna får vi anta. Mer hur länge till? Med Nilsson Lindelöf borta behövs Granens rutin. Men vad händer när United-backen är hel igen och Helander, Jansson och Milosevic visar fortsatt bra form i klubblagen? Då kommer det istället vara Nilsson Lindelöf som abonnerar en av mittbacksplatserna – och Granen får gå tillbaka till att slåss om en plats i startelvan?

Ja, rimligtvis.

Vem tar plats bredvid Granen?
Men till de kommande två matcherna sitter nog kaptenen säker. Så vem tar den andra mittbacksplatsen? Jansson är favorit efter en fin vår i Leeds. Samtidigt har Helander redan bevisat att han håller. Janne Andersson står inför ett viktigt val.

På kort sikt för att ta oss till EM nästa sommar.

På lång sikt för att hitta Nilsson Lindelöfs nya lekkamrat när Granqvist antingen tackar för sig eller inte längre håller måttet.

Magkänslan säger Jansson. Hjärnan säger Helander. Hjärtat säger Milosevic. Men visst hade det varit coolt att få se en 33-årig Karlsson få mäta sig med de bästa?

Uppdaterad 6 oktober, 2021