Kval dam EM2021-09-30T09:14:09+02:00

Expekt

Uppdaterad 30 september, 2021

Här hittar du all information om kvalet till damernas europeiska mästerskap i fotboll. Det är här som de allra bästa lagen i Europa ska plockas ut, för att sedan kämpa om mästartiteln i den slutliga turneringen. Sammanlagt har turneringen 2022 plats för 16 nationer, dit samtliga lag förutom värdnationen England behöver kvala. De 47 nationerna kommer under perioden augusti 2019 till februari 2021 spela viktiga kvalmatcher för att lyckas ta sig hela vägen till det slutliga mästerskapet.


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna

Läs mer om kvalet till EM 2022

Spelschema

spelschema

TV-tider

tv-tider

Tabellställning

podium

Resultat

resultat

Biljetter

Sveriges EM-kval

fotboll

Senaste nytt från damernas EM-kval

Hur spelas kvalet till fotbolls EM 2022?

Kvalet till damernas EM spelas i form av ett gruppspel där lagen möter varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Då grupperna består av fem eller sex lag kommer lagen att spela 8 eller 10 matcher under kvalets gång. Det lag i vardera grupp som får med sig allra flest poäng ifrån sina matcher är direktkvalificerade till turneringen. Även de lag som kommer tvåa i sina grupper har chansen att får varsin EM-biljett, men då gäller det att man är en av de tre bästa tvåorna.

Övriga lag som kommer på en andraplats i gruppspelet får spela en playoff där de tre sista biljetterna delas ut. De sex lagen lottas här in i par som möter varandra i ett dubbelmöte, där den sammanlagda poängen avgör vem som vinner.

Sverige i EM-kvalet

Det svenska damlandslaget räknas som ett av de främsta i Europa och är därmed självklara deltagare i kvalet. Första gången som man lyckades kvalificera sig till turneringen var 1984 när man vann sin kvalgrupp. I skrivande stund finns det endast två EM-kval där Sverige inte lyckats ta sig till den slutliga turneringen. Dessa gånger vann man sina grupper men föll sedan i den efterföljande playoffen. Sedan 1995 har Sverige lyckats kvala in till samtliga europeiska mästerskap som hållits.

Tidigare EM-kval

I och med att antalet platser i den slutliga turneringen har ökat under åren, har även kvalet fått ändra skepnad. Idag består kvalet av ett gruppspel varifrån de bästa lagen tar sig till turneringen. Samtidigt får lag som inte riktigt nådde hela vägen fram göra upp i en playoff om de sista platserna.

Tidigare bestod kvalet av ett gruppspel som sedan följdes av en playoff för samtliga gruppvinnare. På så sätt behövde alla lag klara av två steg för att ta sig in i turneringen. Sedan 1997 har man dock slopat detta upplägg och de som presterar bäst i gruppspelet går direkt till EM.

Till toppen