HÀr hittar du all information om kvalet till damernas europeiska mÀsterskap i fotboll. Det Àr hÀr som de allra bÀsta lagen i Europa ska plockas ut, för att sedan kÀmpa om mÀstartiteln i den slutliga turneringen.

Sammanlagt har turneringen 2021 plats för 16 nationer, dit samtliga lag förutom vÀrdnationen England behöver kvala. De 47 nationerna kommer under perioden augusti 2019 till oktober 2020 spela viktiga kvalmatcher för att lyckas ta sig hela vÀgen till det slutliga mÀsterskapet.

NYHET: ALLA NYA VÄLKOMSTBONUSAR FÖR OKTOBER
Se listan

LĂ€s mer om kvalet till EM 2021

Spelschema

spelschema ikon

TV-tider

fotboll pÄ tv ikon

TabellstÀllning

podium ikon

Resultat

resultat ikon

Biljetter

Sveriges EM-kval

fotboll logga

Hur spelas kvalet till fotbolls EM 2021?

Kvalet till damernas EM spelas i form av ett gruppspel dĂ€r lagen möter varandra en gĂ„ng pĂ„ hemmaplan och en gĂ„ng pĂ„ bortaplan. DĂ„ grupperna bestĂ„r av fem eller sex lag kommer lagen att spela 8 eller 10 matcher under kvalets gĂ„ng. Det lag i vardera grupp som fĂ„r med sig allra flest poĂ€ng ifrĂ„n sina matcher Ă€r direktkvalificerade till turneringen. Även de lag som kommer tvĂ„a i sina grupper har chansen att fĂ„r varsin EM-biljett, men dĂ„ gĂ€ller det att man Ă€r en av de tre bĂ€sta tvĂ„orna.

Övriga lag som kommer pĂ„ en andraplats i gruppspelet fĂ„r spela en playoff dĂ€r de tre sista biljetterna delas ut. De sex lagen lottas hĂ€r in i par som möter varandra i ett dubbelmöte, dĂ€r den sammanlagda poĂ€ngen avgör vem som vinner.

Sverige i EM-kvalet

Det svenska damlandslaget rÀknas som ett av de frÀmsta i Europa och Àr dÀrmed sjÀlvklara deltagare i kvalet. Första gÄngen som man lyckades kvalificera sig till turneringen var 1984 nÀr man vann sin kvalgrupp. I skrivande stund finns det endast tvÄ EM-kval dÀr Sverige inte lyckats ta sig till den slutliga turneringen. Dessa gÄnger vann man sina grupper men föll sedan i den efterföljande playoffen. Sedan 1995 har Sverige lyckats kvala in till samtliga europeiska mÀsterskap som hÄllits.

Tidigare EM-kval

I och med att antalet platser i den slutliga turneringen har ökat under Ären, har Àven kvalet fÄtt Àndra skepnad. Idag bestÄr kvalet av ett gruppspel varifrÄn de bÀsta lagen tar sig till turneringen. Samtidigt fÄr lag som inte riktigt nÄdde hela vÀgen fram göra upp i en playoff om de sista platserna.

Tidigare bestod kvalet av ett gruppspel som sedan följdes av en playoff för samtliga gruppvinnare. PÄ sÄ sÀtt behövde alla lag klara av tvÄ steg för att ta sig in i turneringen. Sedan 1997 har man dock slopat detta upplÀgg och de som presterar bÀst i gruppspelet gÄr direkt till EM.