Expekt

Danmark är vidare till åttondelsfinal, men utan att vinna en enda match. Nu får man Tyskland, ett motstånd man hade kunnat undvika om man tog ett till gult kort.
– Det vill jag inte lägga någon tid på, säger förbundskapten Kasper Hjulmand i mixade zonen.

Danmark kryssade mot Serbien (0-0) i München. Efter en mållös tillställning knep danskarna andraplatsen i Grupp C, som oturligt nog får möta värdnationen Tyskland i åttondelsfinal.

– Vi är nöjda. Vi ska spela på lördag mot Tyskland. Vi är vidare och ser fram emot att spela åttondelsfinal, säger Kasper Hjulmand i mixade zonen.

Förbundskaptenen tycker att Danmark kontrollerade händelserna i första halvlek, som vanligt, men att man tappar lite momentum i andra halvlek. Även om försvarsspelet var briljant i stunder, mot ett jagande Serbien.

– Vi har fullständig kontroll i första halvlek, vi spelar bra med boll och skapar chanser. De skapar ingenting på oss i första halvlek. Vi får inte till omställningar i andra halvlek och gör inte mål. Men vi har ett jättebra försvarsspel, och är följsamma. Det är det vi värderar först. Och det räckte till sist, säger Hjulmand.

Tyskland står för motståndet alltså. Men hur? Jo, Danmark knep andraplatsen i Grupp C på tre poäng, precis som Slovenien. Lagen hade lika många poäng, mål framåt, samma målskillnad samt lika många gula kort. Så Danmark blev grupptvåa på grund av bättre rankingpoäng från EM-kvalet, som alltså gör att tyskarna väntar i åttondel. Frågan är om det är rimligt att UEFA har lagt upp det så. 

– Det är inget jag tänker på. Jag vill inte lägga tid på det. Det är som det är, men jag lägger fokus på fotbollen och det jag kan påverka. Vilket är nästa match, säger Kasper Hjulmand.

För att undvika Tyskland i åttondelsfinal hade det räckt med ett danskt gult kort i slutet av matchen, men förbundskaptenen instruerade inte sina spelare till att ta något sådant.

– Det är inget jag tänkt på alls, säger han.

Har Tyskland en fördel?

– Ja det har de, säger Hjulmand och avslutar i mixade zonen.

Uppdaterad 26 juni, 2024