Expekt

UEFA Conference League är en av de senaste tillskotten till europeisk fotboll, och som sådan är det mycket intresse kring hur och när lottningen för denna turnering äger rum. Denna artikel kommer att ge en detaljerad översikt över processen och tidpunkten för lottningen av UEFA Conference League.

Vad är UEFA Conference League?

UEFA Conference League är en årlig fotbollsturnering organiserad av Union of European Football Associations (UEFA). Turneringen lanserades säsongen 2021/2022 som en del av UEFA:s strävan att ge fler klubbar från fler länder en chans att delta i europeiska tävlingar. Turneringen är rankad under UEFA Champions League och UEFA Europa League i termer av prestige och prisbelöningar.

Lottningen av UEFA Conference League

Lottningen för UEFA Conference League följer en liknande process som andra UEFA-turneringar. Klubbar som deltar i turneringen delas in i olika ”potter” baserat på deras UEFA-klubbranking. Lottningen utförs sedan för att bestämma vilka klubbar som kommer att möta varandra i gruppspelet.

När äger lottningen rum?

Tidpunkten för lottningen av UEFA Conference League kan variera från säsong till säsong, beroende på UEFA:s kalender. Generellt sett äger lottningen för gruppspelet rum i slutet av augusti, efter att kvalomgångarna har spelats. För säsongen 2021/2022 ägde lottningen rum den 27 augusti 2021. Under efterföljande säsonger har det varit ett par dagar senare men runt slutet av augusti och början av september efter avslutat kvalspel.

Det är också viktigt att notera att det finns ytterligare lottningar under turneringens gång. Efter gruppspelet lottas de återstående lagen för att bestämma matchningarna i slutspelet. Dessa lottningar äger vanligtvis rum i december efter gruppspelets slut.

Var kan man se lottningen?

Lottningen för UEFA Conference League sänds vanligtvis live på UEFA:s officiella webbplats, och kan också ses på flera sportkanaler runt om i världen. Dessutom publicerar UEFA fullständiga detaljer om lottningen, inklusive alla matchningar, på sin webbplats efter att lottningen har slutförts.

För att sammanfatta, lottningen för UEFA Conference League är en viktig del av turneringen, och äger rum vid flera tillfällen under säsongen. Den första lottningen, för gruppspelet, äger vanligtvis rum i slutet av augusti, medan ytterligare lottningar äger rum efter gruppspelets slut. För att hålla sig uppdaterad med de senaste nyheterna om lottningen, rekommenderas det att regelbundet kontrollera UEFA:s officiella webbplats.

Uppdaterad 25 oktober, 2023