Expekt

Foto: Bildbyrån

Idag inleds den allra sista omgången av Nations League för den här gången, där alla de deltagande lagen kommer spela sina två avslutande matcher. För många av lagen är de stundande mötena direkt avgörande för deras framtid i ligan, samtidigt som andra lag redan nu är klara för avancemang eller nedflyttning. I våran guide om Nations League hittar du samtliga stundande matcher, samt att du kan se ställningen i alla de 16 grupperna.

Placeringen i Nations League är inte bara relevant för EM när det kommer till vilka lag som får spela play-off, utan även hur lagen kommer att seedas vid den stundande EM-kval lottningen som äger rum den 2 december. UEFA har nu avslöjat att det är lagens slutliga placering i Nations League som avgör vilken pott laget placeras i och på så sätt vilket motstånd de kan vänta i själva kvalet.

Seedningsupplägget inför kvalet till EM 2020

Enligt detta upplägg kommer lagen delas in i seedningsgrupperna utifrån sina Nations League-placeringar:

Seedningsgrupp 1: Alla gruppvinnare, grupptvåor, samt de två bästa grupptreorna ifrån Division A (totalt 10 lag)
Seedningsgrupp 2: Två sämsta grupptreorna ifrån Division A, samt alla gruppvinnare och grupptvåor ifrån Division B (totalt 10 lag)
Seedningsgrupp 3: Alla grupptreor ifrån division B, samt alla gruppvinnare och de två bästa grupptvåorna ifrån Division C (totalt 10 lag)
Seedningsgrupp 4: Två sämsta grupptvåorna, alla grupptreor och gruppfyror ifrån Division C, samt den bästa gruppvinnaren ifrån Division D (totalt 10 lag)
Seedningsgrupp 5: Tre sämsta gruppvinnarna, alla grupptvåor samt de tre bästa grupptreorna ifrån Division D (totalt 10 lag)
Seedningsgrupp 6: Den sämsta grupptrean samt alla gruppfyror ifrån Division D (totalt 5 lag)

Vilken seedningsgrupp hamnar Sverige i?

Detta seedningsupplägg innebär att Sverige antingen kommer att placera sig i seedningsgrupp 2 eller 3, beroende på sin placering i gruppen. Att inte komma sist i sin grupp är inte enbart viktigt för seedningen, utan även för spel i framtida upplagor av turneringen, där årets gruppförlorare flyttas ner en division. Om laget vinner sin match mot Turkiet på lördag är det redan nu klart att laget EM-lottas i seedningsgrupp 2, då man går om Turkiet med en poäng.

Olika antal lag i kvalgrupperna

Till EM-kvalet kommer det att bildas fem grupper med fem lag, samt fem grupper med sex lag i vardera. De lag som vinner sina grupper i Nations Leagues högsta division och som kommer att spela i turnerings slutspel är redan nu garanterad att hamna i en EM-kvalgrupp med enbart fem lag (grupp A-E). Detta är för att lagen ska ha luckor i spelschemat för att kunna delta i NL-slutspelet som äger rum under samma tidsperiod. På samma sätt är det rena nu klart att alla lag i seedningsgrupp 6 att hamna i någon av de större grupperna (grupp F-J).

Sofie Hansson