Expekt

Foto: Bildbyrån

Resultatet i förra året Nations League-matcher har gjort att en del europeiska nationer redan nu säkrat spel i playoffen om de sista EM-platserna. Nästa år kommer ligan på samma sätt ge de främsta lagen en enklare väg till VM i Qatar.

I slutet av september presenterade UEFA ett nytt upplägg för nästa upplaga av Nations League, där antalet lag i de övre divisionerna utökas. I samband med detta släppte det europeiska fotbollsförbundet en fil med regler för ligan, där man även inkluderat en illustration kring hur det europeiska kvalet till fotbolls VM 2022 är tänkt att läggas upp.

Upplägget för kvalet innebär att lagen precis som inför EM delas in i tio kvalgrupper, där segrarna får varsin direktbiljett till mästerskapet i Qatar. Grupptvåorna går sedan vidare till en playoff där Europas tre sista VM-platser står på spel. Playoffen inleds med semifinaler, som följs upp av tre finaler där segrarna kan se sig klara för det första världsmästerskapet i Mellanöstern.

För att få till rätt antal lag får de två bästa lagen ifrån Nations League, som inte gått direkt till VM eller playoff här en ny chans. Detta innebär att de två bästa lagen i division A kan räkna med spel i playoffen, oavsett hur det går under själva VM-kvalet. I princip kan lagen ta sig igenom VM-kvalet utan att prestera övre huvud taget, för att sedan satsa allt på de två sista matcherna som äger rum i mars 2022.

Varken UEFA eller FIFA har gått ut och bekräftat upplägget, men i och med att informationen finns publicerad på den officiella hemsidan så bör det inte dröja alltför länge innan det hela offentliggörs.

Uppdaterad 30 september, 2021