Expekt

Nederländerna lyckades inte med att bli gruppsegrare i Grupp C. Detta trots seger mot Schweiz med 4-1. Nederländerna är nu klara för kvartsfinal i EM som tvåa bakom Sverige. Schweiz är utslaget ur mästerskapet.

Medan Sverige och Portugal spelade match så spelade gruppmotståndarna Nederländerna och Schweiz parallellt. Alla länder i gruppen hade chansen att nå gruppsegern.

Den första halvleken slutade 0-0 i matchen mellan Nederländerna och Schweiz. Men första målet kom tidigt i andra halvlek efter en fast situation där Schweiz Ana-Maria Crnogorcevic nickade in 1-0 i fel målbur, alltså till Nederländernas favör. Tätt därpå så gjorde dock Schweiz mål i rätt bur genom Geraldine Reuteler till 1-1.

Medan Sverige gjorde mål på mål mot Portugal så behövde Nederländerna pressa framåt för att nå gruppsegern samtidigt som man inte ville släppa in en boll bakåt då man inte fick förlora om man ville nå kvartsfinal. Men i den 84:e minuten så kom 2-1 för Nederländerna och tio minuter senare (på övertid) kom 3-1. Minuten efter kom 4-1 vilket också blev slutresultatet.

Trots målkavalkad på slutet så räckte inte Nederländernas fyra mål. Sverige gjorde fem stycken och släppte inte in några, vilket förbättrade Sveriges målskillnad. Blågult tar därmed gruppsegern, samtidigt som Nederländerna är glada att avancera till kvartsfinal efter en lång och tuff drabbning med Schweiz.

Nederländerna ställs nu mot Frankrike i kvartsfinal lördagen den 23 juli. Schweiz är utslaget ur Europamästerskapet tillsammans med Portugal.

Uppdaterad 17 juli, 2022