Expekt

Nederländerna var i ett pressat läge mot Turkiet. Då kom en snabb vändning på fem minuter mot turkarna, där ett självmål snöpligt avgjorde. Nu väntar semifinal mot England för Nederländerna onsdagen den 10 juli. Turkiet är utslaget ur EM 2024.

Under lördagskvällen skulle den sista kvartsfinalen i fotbolls EM 2024 avgöras när Nederländerna och Turkiet drabbade samman i Berlin. Vinnarna skulle få ställas mot England i EM-semifinal den 10 juli, dit båda hoppades nå. Turkiet hade Hakan Calhanoglu tillbaka på centralt mittfält och likaså Samet Akaydin i mittförsvaret, två spelare som var avstängda i åttondelsfinalen mot Österrike. Saknades gjorde dock Merih Demiral, som fick se sig avstängd i två matcher efter en olämplig gest enligt UEFA.

Turkiet lät Nederländerna ha bollen i första halvlek då man försvarade lågt. Men turkarna var också skickliga i sitt försvarsspel och också i sina kontringar, vilket gjorde att man hotade Nederländerna hela tiden. Något Turkiet hotat på under turneringen är också fasta situationer, något som skulle bli farligt och avgörande igen. När mittbacken Merih Demiral (två mål mot Österrike) saknades så klev Samet Akaydin fram. På en andrafas efter en hörna slog Arda Güler in ett perfekt inlägg till Akaydin som i sin tur nickade in ledningsmålet för Turkiet.

Turkarna var det bättre laget i första halvlek och gav inte Nederländerna ett enda skott på mål under första 45 minuterna. Man bet sig också in i matchen rent spelmässigt och ägde mer boll mot slutet av halvleken. Men till andra halvlekens start började Nederländerna få bukt på sitt anfallsspel. En hjälp till det var forwarden Wout Weghorst som byttes in, för att vara ett hot mot Turkiets tre mittbackar.

Nederländerna växte in i halvleken och fick sedan en välförtjänt kvittering. Efter en kort hörna och ett senare inlägg dök mittbacken Stefan De Vrij upp för att nicka in 1-1 i matchen, i den 70:e matchminuten. Men holländarna var inte nöjda där. Fem minuter senare kom nämligen 2-1 för de orangea när Cody Gakpo löpte mot ett kort inlägg för att fullborda vändningen för Nederländerna. Gakpo var dock inte på bollen men han störde så pass mycket för att forcera fram ett turkiskt självmål.

Turkiet tvingades till att förändra helt i sitt spelsystem och i sitt mindset under slutkvarten då man istället för att försvara en ledning tvingades jaga en kvittering. Med sex minuter kvar fick turkarna en dubbelchans för kvittering. Till att börja med slutade ett lågt inlägg till slut hos Zeki Celik som hade ett öppet mål att slå in bollen på men Micky van de Ven täckte bollen från att gå in i mål. I den efterföljande sekvensen hade sedan Kerem Akturkoglu ett läge mot den andra stolpen men skottet gick utanför via en nederländsk försvarare.

Under tilläggstiden kom nästa superchans när Bart Verbruggen fick stå för en grym räddning för att inte låta Turkiet kvittera. Och någon kvittering fick aldrig Turkiet. Den turkiska sagan tog slut under lördagen när Nederländerna var numret starkare i andra halvlek och nu väntar semifinal mot England för Nederländerna på onsdagen den 10 juli. I den andra semifinalen spelar Frankrike mot Spanien.

Nederländerna – Turkiet, 2-1 (0-1)

’35 0-1 Samet Akaydin
’70 1-1 Stefan De Vrij
’75 2-1 Självmål

Uppdaterad 6 juli, 2024