Foto: Bildbyrån

Sveriges damlandslag ses som ett av de bästa i världen och har en mycket starkt kval-historia bakom sig. Många gånger har man toppat tabellen och därmed belönats med en biljett direkt till slutturneringen. För att ha kommit till dessa placeringar har man lyckats besegra en mängd andra nationer, där samtliga av årets motståndare finns med. Här nedan har vi summerat Sveriges tidigare kvalmöten med lagen som de kommer att spela mot inför EM 2021.

Islands kvalmöten med Sverige

Vid kvalet till den allra första upplagan av damernas mästerskap 1984 placerades Sverige och Island i samma kvalgrupp. De två lagen mötte varandra enligt dagens upplägg och Sverige vann de båda mötena med 6-0 respektive 5-0. Med 12 poäng totalt kunde Sverige vinna gruppen och gå till Em, samtidigt som Island kom sist med en poäng.

Ungerns kvalmöten med Sverige

Inför 2009 års turnering möttes Ungern och Sverige i två matcher. Det svenska laget sopade mattan av samtliga kvalmotståndare och tog full pott i alla sina möten, samtidigt som man inte släppte in ett enda mål. Mot Ungern vann man med 7-0 och 6-0, vilka var några av de största segrarna man gjorde. Ungern fick endast med sig en poäng i gruppen och missade därmed EM.

Slovakiens kvalmöten med Sverige

Sverige och Slovakien har tidigare kvalat mot varandra vid två tillfällen, 1995 och 2017. Första gången vann Sverige matcherna med 2-0 och 6-0, vilket tog laget vidare till EM. Vid förra kvalupplagan vann Sverige bortamötet med 3-0, samtidigt som hemmamatchen på Gamla Ullevi vanns med 2-1. Sverige tog sig slutligen till turneringen, samtidigt som Slovakien kom näst sist i gruppen.

Lettlands kvalmöten med Sverige

1995 fanns även Lettland med i samma kvalgrupp och Sverige vann hemmamötet stort med 9-0. Returmatchen resulterade även den i en seger, då med 5-0. Som gruppvinnare tog sig Sverige vidare till kvalets andra del, där man besegrade Danmark. Lettland blev i sin tur helt utan poäng.

>> Här hittar du allt om Sveriges kommande kvalmöten inför EM 2021

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> Läs mer om mig här