Expekt

Nederländerna vände på steken i EM-premiären mot Polen. Efter två mål i första halvlek blev Wout Weghorst nederländsk hjälte i slutminuterna. Nederländerna fick därmed med sig tre viktiga poäng från premiären i Grupp D.

Under söndagseftermiddagen fortsatte fotbolls-EM med spel i Grupp D och Hamburg där Nederländerna och Polen stod inför en tuff match på förhand. Snacket inför handlade om två saker: att Robert Lewandowski missar EM.premiären och ett attentat i Hamburg inför matchen. Det sistnämnda påverkade dock inte matchen, som alltså spelades med avspark 15:00.

Nederländerna var spelmässigt överlägsna under första kvarten men åkte på en rejäl kalldusch. Detta då Robert Lewandowskis ersättare, långe Adam Buksa, nådde högst på en hörna och nickade in 1-0 till Polen. Nederländerna tog sig igenom till bra anfall väldigt ofta men slutprodukten var alltjämt för dålig. Men Polen pallade inte stå emot pressen. Efter 29 minuter kom den nederländska kvitteringen när Cody Gakpo tog saken i egna händer och sköt in 1-1 via en polsk försvarare.

Den första halvleken var intensiv på många sätt och slutade 1-1, efter ett stort övertag från Nederländerna rent spelmässigt. Polen stabiliserade spelet mer i början av andra halvlek och var inte alls ofarliga med starka fasta situationer och andra lägen. Det var ingen händelserik andra halvlek, utan det var ganska lågintensiv fotboll från Nederländerna och ett hårt jobbande Polen trivdes i det.

När Nederländerna hackade, främst den så framgångsrika duon i första halvlek: Gakpo och Depay, så bytte Ronald Koeman in Wout Weghorst på topp. Giganten på topp blev en framgång för de orangea. Nathan Aké slog in en låg boll i straffområdet där den nästan två meter långa anfallaren dök upp och satte 1-2 för Nederländerna. Detta efter två (!) minuter på planen.

Wout Weghorst blev en ”super-sub” i VM 2022 när han kom in i VM-kvartsfinalen mot Argentina och gjorde två sena mål för att ta matchen till förlängning. Det räckte dock inte hela vägen den gången, men i EM-premiären 2024 blev Weghorst hjälte. Hoffenheim-anfallaren blev matchens sista målskytt i Nederländernas extremt viktiga 1-2-seger i Grupp D, en grupp där Frankrike och Österrike spelar imorgon.

Polen – Nederländerna, 1-2 (1-1)

’16 1-0 Adam Buksa
’29 1-1 Cody Gakpo
’83 1-2 Wout Weghorst

Uppdaterad 16 juni, 2024