Foto: Bildbyrån

UEFA:s exekutiva kommitté har beslutat att U21-EM kommer spelas under två olika datum. Först gruppspel i mars och sedan ett slutspel i maj och juni. 

U21-EM i Slovenien och Ungern kommer spelas i två ronder, enligt UEFA. Gruppspelet kommer spelas 24-31 mars 2021. Ettan och tvåan i varje grupp går till kvartsfinal, som börjar 31 maj. Sedan följer semifinaler och final för att utse Europas bästa landslag för U21 på Sveriges nationaldag 6 juni.

Finalen kommer spelas i Ljubljana, som är Sloveniens huvudstad. Till turneringen kan 14 lag kvalificera sig från EM-kvalet. Värdnationerna Slovenien och Ungern är direktkvalificerade. Bland dom nio kvalgrupperna går samtliga ettor vidare, samt de fem bästa tvåorna. Kvalspelet kommer avgöras, precis som Nations League, under september, oktober och november.

För svensk del har det gått knackigt i EM-kvalet. Man har förlorat två matcher mot Irland, samt vunnit mot Luxemburg och Island. Sverige ligger på en fjärdeplats just nu, med tio poäng upp till gruppledarna Irland, men dock med tre matcher färre spelade. Sverige har fortfarande chansen att avancera till U21-EM.

Upplägget inför U21-EM

24-31 mars: Gruppspelet i EM spelas i Slovenien och Ungern. Det spelas fyra grupper med fyra lag i varje grupp. Ettan och tvåan i varje grupp tar sig vidare till slutspel.

31 maj-6 juni: Slutspelet i EM spelas. Båda värdländerna kommer stå för matcherna men den stora finalen spelas i Ljubljana. Först spelas kvartsfinaler, sedan semifinaler och till slut final.

Uppdaterad 15 september, 2021