Expekt

Uppdaterad 16 november, 2023

Sverige tog noll poäng i EM-kvalets näst sista match. Efter två tidiga mål från Azerbajdzjan och en sen spik i kistan förlorade Sverige med 3-0 på bortaplan.

Under torsdagen spelade Sveriges herrlandslag sin näst sista match i EM-kvalet när man åkte till Baku för att möta Azerbajdzjan i en betydelselös kvalmatch sett till EM-avancemang. För Janne Andersson var detta den näst sista landskampen som förbundskapten och då valde han att formera en startelva utan några större överraskningar egentligen där Dejan Kulusevski och Viktor Gyökeres startade på topp.

Sverige fick en mardrömsstart på matchen i Baku. Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf slarvade redan efter två och en halv minut och tappade bollen till en azerbajdzjansk anfallare som i sin tur fick fram bollen till Azerbajdzjans lagkapten Emin Makhmudov som i sin tur sköt in 1-0 för hemmanationen. Drygt två minuter senare kom nästa boll i nät för hemmanationen när hela svenska försvarslinjen försökte ställa offside och där Azerbajdzjan utnyttjade detta genom att göra mål via Renat Dadashov. Offside var det inte och Azerbajdzjan hade ledningen med 2-0 efter sex minuter efter en svensk fiaskostart.

Blågult flyttade fram spelet en aning efter att man stoppat blödningen i Baku men skapade inga stora chanser. Sverige såg inte frustrerat ut men något skakat över den svaga inledningen och det var inte många som tog för sig under första halvtimmen. En svensk boll räddades dock på mållinjen vid en tilltrasslad situation efter en fast situation.

Sverige skapade en del hörnor men färre målchanser. Även om Blågult inte släppte till några chanser från hemmalaget så kunde man alltså inte själva skapa något nämnvärt. Istället fick Sverige gå in till halvtidsvilan med 2-0 efter de två snabba målen i Azerbajdzjan.

Andra halvlek

Janne Andersson behöll startelvan på planen även till början av andra halvlek. Blågult började bra under de inledande minuterna och var piggare och aggressiva, något som mynnade ut i en farlig målchans från Viktor Gyökeres efter fem minuter. En stund senare sprang sig Gyökeres fri efter ett långt inkast från Robin Olsen och blev fälld av en azerbajdzjansk försvarare men precis utanför straffområdet och inte inne i detsamma. Därför blev det dömt frispark men än dock rött kort för Azerbajdzjans mittback Mustafazade. Frisparken sköts stenhårt från Emil Forsberg men räddades och gick upp i ribban innan chansen var över.

Emil Krafth och Viktor Claesson hoppade in efter kvarten spelade i andra halvlek och fick tid på sig att försöka förändra matchbilden när Azerbajdzjan alltså hade en man mindre sista halvtimmen. Blågult ändrade spelsystem och flyttade fram en del men hade svårt att tränga sig igenom Azerbajdzjans köttmur vilket gjorde att tiden gick snabbt i Sveriges jakt på en reducering.

Drygt 20 minuter av svenskt numerärt överläge resulterade i ett par nickar utanför men inga svenska mål. Även om Blågult spelade upp sig från den första halvleken så fanns det inte mycket positivt att hämta från sista 45 heller. Istället för en blågul reducering kom en azerbajdzjansk drömträff när lagkaptenen Emin Makhmudov drämde till en halvvolley från halva planen (!) till 3-0 bakom Robin Olsen.

Sverige stod för ett fullbordat fiasko genom att bli nollade i Azerbajdzjan i Janne Anderssons näst sista landskamp som förbundskapten. Blågult förlorade med 3-0 mot en nation som är rankade 120 på FIFA:s världsranking.

I nästa möte väntar Estland för att avsluta EM-kvalet på Friends Arena söndagen den 19 november med avspark 18:00.

Azerbajdzjan – Sverige, 3-0 (2-0)

’3 1-0 Emin Makhmudov
’6 2-0 Renat Dadashov
’89 3-0 Emin Makhmudov

Så startade Sverige

Robin Olsen

Linus Wahlqvist Egnell (ut ’60), Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander, Ken Sema

Mattias Svanberg, Jens Cajuste (ut ’74), Samuel Gustafson (ut ’60), Emil Forsberg

Dejan Kulusevski, Viktor Gyökeres

Inhoppare:
Viktor Claesson (’60), Emil Krafth (’60), Robin Quaison (’74).


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna