Sveriges P16-landslag (Future Team) ska spela fyrnationsturnering 17-21 maj i Danmark. Nu har förbundskapten Roger Franzén presenterat truppen.

Det näst yngsta landslaget (P16-landslaget) ska åka till Danmark i maj månad för landskamper mot Polen, Belgien och hemmanationen. Landslaget som ska göra det är ”Future Team” vilket är ett landslag med en skara spelare som inte nått samma fysiska mognad som genomsnittet i samma ålder. Därför finns ett landslag även för dessa spelare, som ett led i svensk- och europeisk fotbollsutveckling.

Beskrivning av Future Team från Svenska Fotbollförbundet:
”Future Team är en utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med senare fysisk mognad än genomsnittet. Under puberteten sker en markant längdtillväxt som kallas tillväxtspurt. När denna tillväxtspurt startar styrs av biologiska signaler som inte går att påverka, vilket gör att det är stor individuell variation i storlek och fysik hos unga spelare i samma kronologiska ålder. Detta har stor betydelse i fotboll eftersom spelare som når tillväxtspurten tidigt har ett försprång när det gäller kroppsstorlek, muskelmassa, snabbhet och kondition.
Forskning har visat att prestationsfördelarna som är förknippade med tidig mognad ökar möjligheten att identifieras som talang och tas ut till nationella läger och landslag. Det kan också leda till att sent utvecklade spelare successivt väljs bort, eller inte får samma möjligheter att utvecklas i form av tillgång till bra träning, coaching och matchande. Förbundets Future Team-verksamhet försöker motverka detta och ge spelare med en senare mognad chansen att utvecklas i en högkvalitativ miljö. Genom att känna till spelarnas fysiska mognadsstatus blir det lättare att bedöma spelare utifrån verklig potential, och sätta nuvarande prestation i förhållande till fysisk mognadsgrad.”

Förbundskaptenen för P16-landslaget, Roger Franzén, har tagit ut 20 spelare till kommande fyrnationsturnering för Future Team-landslag i Danmark. Se truppen till landskamperna nedan.

Spelschema

Sverige spelar sina matcher mot Belgien och Polen på Holbæk Stadion i Holbæk. Matchen mot Danmark spelas på Roskilde Idrottspark i Roskilde.

17 maj:
Belgien – Sverige
17:00

19 maj:
Sverige – Polen
13:00

21 maj:
Danmark – Sverige
14:00

Truppen

Målvakter:
Elton Fischerström Opancar, Djurgårdens IF
Hugo Sandahl Travancic, IK Sirius

Utespelare:
Danté Figueroa Ndziba, FC Nordsjaelland
Elis Rasck, IF Brommapojkarna DFF
Leo Romero Sonesson, AIK
Melvin Rydh, Västerås SK
Carl Selfvén, Djurgårdens IF
Matej Tuka, Malmö FF
Wille Turegård, AIK
Gustav Andrén, Hammarby IF
Fred Bozicevic, IFK Värnamo
Ludvig Ennart, Djurgårdens IF
Sixten Gustafsson, AIK
Wilmer Henriksson, IFK Göteborg
Oliver Kapsimalis, Halmstads BK
Tintin Lindgren, Umeå FC Akademi
Alexander Nordlund, Västerås SK
Antonio Palac, Malmö FF
Al-Hussein Shakir, Östers IF
Alvin Stålö, Hammarby TFF

Uppdaterad 3 maj, 2023